Regionen svarar: "Vi har låsta händer"

Tjänstemän inom Region Gotland har hela tiden hävdat att man inte kan säga nej till nazister som vill hyra mark under Almedalsveckan. Nu får de ändå uppdraget att försöka ändra kriterierna. Men för årets Almedalsvecka är det för sent, enligt tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

Foto: Tommy Söderlund/Henrik Radhe/arkivbilder

Ja eller nej till nazister2017-05-04 17:59

– Vi kan inte göra någonting inför sommaren. Vi har låsta händer. Polisen har gett tillstånd och avslutat ärendet.

På torsdagen gick de lokala företrädarna för riksdagspartierna, arrangörerna för politikerveckan, ut med uppmaningen till regionen att inte hyra ut mark till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, under Almedalsveckan.

LÄS MER: Partierna uppmanar regionen att säga nej

Återigen hamnade frågan om ja eller nej till NMR i fokus och Tommy Gardell blev uppringd av både lokal media och riksmedia.

Frågan är komplicerad menar han.

– I dagens regelsystem finns inte möjlighet att stoppa en sådan organisation från att hyra mark. Det är ordningslagen som gäller.

Tommy Gardell säger att det visserligen finns speciella kriterier för att få hyra mark under Almedalsveckan. De kriterierna handlar dock om till exempel andrahandsuthyrning, ljudnivåer och försäljning av varor.

Men till de kriterierna borde det gå att plussa på förbud mot att antidemokratiska rörelser ska få hyra mark, anser Tommy Gardell.

(Det finns även kriterier för vilka som får stå med i det officiella Almedalsprogrammet och där har arrangörerna sedan förra veckan satt stopp för antidemokratiska organisationer som till exempel NMR)

– Tjänstemännen tror inte att det går men vi tror politiskt att det borde vara möjligt.

Tommy Gardell säger att det inte är torsdagens uppmaning från partierna som påverkat honom. Han har funderat på det ända sedan nyheten kom om att NMR är på väg till Almedalsveckan.

– Vi måste göra något. Jag vill skyndsamt hantera den här frågan. Vi i tekniska nämnden har redan påbörjat en översyn och kommer att diskutera den på nästa sammanträde med nämnden.

Däremot är han övertygad om att det är för sent för årets politikervecka, eftersom polisen redan har fattat beslutet.

Ni nämner i ert pressmeddelande att det går att överklaga polisens beslut till förvaltningsrätten. Hoppas du att någon gör det?

– Nej det kan jag inte säga att jag gör. Det är bättre att vi i lugn och ro får arbeta fram nya kriterier.

Lars Byström, presstalesman vid polisen Region Stockholm, säger att den som på ett konkret sätt är berörd av att polisen gett tillstånd, till i det här fallet NMR, har rätt att överklaga.

– Men jag tror det är svårt att få det beviljat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!