Christina invald i styrelsen för Jaktkritikerna

Christina Åkerblad valdes vid årsmötet in i riksstyrelsen för föreningen Jaktkritikerna. På tisdagen nådde man en framgång när länsstyrelsen beslutade att den aggressiva knölsvanen på St. Karlsö inte får avlivas.

Christina Åkerblad, invald i Jaktkritikernas styrelse, med katten Krille.

Christina Åkerblad, invald i Jaktkritikernas styrelse, med katten Krille.

Foto: Privat

Jaktkritiker (GA)2019-07-11 09:43

Karlsö Jagt- och djurskyddsförening ansökte hos länsstyrelsen om tillstånd för skyddsjakt på en knölsvanshane som bitit ihjäl ejderungar.

– Jag fick se det och ringde upp Måns Hjernquist som är ordförande i Gotlands ornitologiska förening, han blev mycket upprörd och lämnade ett långt yttrande.

På tisdagen beslutade länsstyrelsen att avslå ansökan. Ejdern bevarandestatus försvåras inte om skyddsjakt inte beviljas och svanen visar ett naturligt, revirhävdande beteende.

Christina Åkerblad grundade Gotlandsavdelningen av Jaktkritikerna 2016. Det var efter att hon hört om att det skulle arrangeras SM i rävjakt.

– Jag tänkte, vad är det här för någonting, kan man tävla i jakt. Jag blev kontaktad av nuvarande ordföranden och han och jag kom fram till att jag skulle bilda en lokalavdelning inför den här tävlingen.

I dag har lokalavdelningen 16 medlemmar och vid riksföreningens årsmöte valdes hon in som en av 12 styrelseledamöter. En gång i månaden har man möten via Skype eftersom styrelsen är spridd över landet.

Jaktkritikerna är en svensk organisation som bildades 1987 och fram till 2009 hette Riksföreningen hänsynsfull jakt. Bland annat vill man att jaktformer utsätts för etisk granskning på samma sätt som djurförsök.

– Man ville börja uppmärksamma hur jakten bedrevs med mycket skadeskjutningar. Det hade varit hemligt under så lång tid vad som händer i skogarna med djuren.

Christina Åkerblad bor med maken i Lau dit hon flyttade för sex år sedan, ursprungligen kommer hon från Järna. Hon blev tidigt engagerad i djur och natur.

– Redan i början av 1970-talet var jag fältbiolog, jag har haft egna djur och vi har djur nu. Nu värnar vi särskilt om de vilda djuren, speciellt räven som är ett hatat djur på Gotland. Vi vet inte ens hur många som finns här.

Även om de stora svenska vilda djuren som orsakar så mycket debatt inte finns på Gotland så finns det många arter här som Christina Åkerblad ifrågasätter jakten på. Beslutet om licensjakt på säl och skyddsjakt på vitkindade gäss är sådana.

Att kritisera jakt är kontroversiellt. Christina Åkerblad har råkat ut för kritik och hot.

– Obehag får man vara beredd på. Om man stöter på jägare och börjar diskutera kan det bli väldigt aggressivt. På Facebook lägger de ut på hatjägarsidor, framhåller Christina Åkerblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!