Omtalade dokumentären: "Förstod att det skulle beröra"

Johannes Hallbom är en av gotlänningarna som ligger bakom SVT:s dokumentärserie "De utvalda barnen". Serien har skapat starka reaktioner och rört upp känslor, inte minst inom Waldorfrörelsen.

Jakob Larsson (till vänster) har gjort research till "De utvalda barnen" och Johannes Hallbom är medproducent och reporter.

Jakob Larsson (till vänster) har gjort research till "De utvalda barnen" och Johannes Hallbom är medproducent och reporter.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Järna2021-05-28 08:55

SVT:s "Dokument inifrån" har gjort en dokumentärserie i tre delar om Waldorfskolan Solvik i Järna, söder om Stockholm. I dokumentären vittnar gamla elever om en annorlunda skolgång, där exempelvis inga läroböcker fanns och flera lärde sig aldrig att läsa, skriva eller räkna. Det delas även vittnesmål om lärare som mobbar elever, att elever uppmanas till farliga lekar där de skadas och om att barnen kategoriserades i olika personlighetstyper.

Alla tre delar har nu sänts, och serien har blivit omdiskuterad och väckt starka reaktioner. Bakom serien ligger bland andra gotlänningen Johannes Hallbom, som medproducent och reporter. Han berättar att det hela började med att filmskaparen Jasper Lake, som själv gick på Solvikskolan, i vuxen ålder började fundera på vad han egentligen varit med om under sin skolgång. Jasper startade en Facebookgrupp för att komma i kontakt med gamla elever, och gruppen fullkomligt exploderade av berättelser från hundratals före detta elever.

– Det fanns de som tyckte att skolan var fantastisk, men ganska snabbt växte en helt annan bild fram som var väldigt mörk och obehaglig. Det handlade om allvarliga kränkningar mot barn från att skolan startade på 80-talet, in i modern tid. Det blev lite av en chock för Jasper som själv hade en fin bild av sin skolgång, berättar Johannes Hallbom.

Jasper Lake valde att ta vidare berättelserna till SVT, och blev ihopparad med Johannes Hallbom på "Dokument inifrån" under våren 2020. Johannes började då att läsa in sig på Waldorfpedagogiken, och antroposofin som den grundas på.

– Jag insåg ganska snabbt att min bild av Waldorf var ganska ytlig. Jag hade ingen aning om att dess ideologiska bakgrund var antroposofin. Min roll blev dels att förstå vad alla före detta elever varit med om, dels att läsa på mycket om idéerna som format skolan och vilka människorna var som grundat den, säger han.

Flera gotlänningar har varit inblandade i produktionen. Jakob Larsson som researcher och Ida Rickardsson har sjungit in ledmotivet "Upp genom luften".

"De utvalda barnen" handlar till stor del om händelser som utspelat sig på en specifik skola, men också om Waldorfpedagogiken som används på skolor runt om i landet. Johannes Hallbom tycker därför inte det är märkligt att det väckt en debatt i ett bredare perspektiv.

– En drivkraft för mig är att föräldrar ska fundera innan man placerar sitt barn i en Waldorfskola. Vill man göra det så absolut, men jag tycker att man ska ta sig tid att ställa frågor och läsa på, för att kunna fatta ett informerat beslut.

Hur känns det att dokumentären är släppt efter att ha varit i den här bubblan i ett år?

– Det känns jättebra. Det är väldigt givande att få ge de här personerna upprättelse. Även personer som inte var med i serien har hört av sig och tackat.

Trodde du att serien skulle leda till en så stor debatt?

– I början trodde jag inte det. Men när jag började intervjua alla de här människorna förstod jag att det fanns något som skulle beröra. Berättelsen tangerar mer än bara en debatt om Waldorf, det handlar om barn som har blivit utsatta och det väcker en hel del frågor, som vad man egentligen får göra med ett barn, säger Johannes Hallbom.

Solvikskolan har beslutat om en utredning efter dokumentären, och Skolinspektionen gör en bedömning efter de uppgifter som kommit fram.

Waldorfpedagogik

Pedagogiken baseras på en antroposofisk syn av människan. Den utgår från filosofen Rudolf Steiners idéer, vilka lägger stor vikt vid den tankemässiga, känslomässiga och viljemässiga utvecklingen hos barn. 

"Teoretiskt, konstnärligt och praktiskt arbete integreras så långt som möjligt. Undervisningen ger näring för hela personligheten och reduceras aldrig till enbart inlärning. Pedagogikens mål är att inspirera eleverna till oberoende tänkande och eget skapande", enligt Waldorfskolans webbplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!