Rena djungeln när pestskråpen tar över bron

Borneo? Nej, Visby. Det är lätt att travestera destinationens reklam om exotiska miljöer på Gotland när man ser den djungelliknande vegetationen på Södra Hällarna.

Foto: Foto: Lars Schill

Jättebladen invaderar området (GA)2019-07-15 15:31

En stig med start vid Bilcityrondellen går söderut nedanför uteförskolan och Kungsladugården. Större delen av sträckan är i form av en träspång med järnräcke innan den mynnar ut vid naturreservatet Södra Hällarnas parkering vid huvudentrén.

Det är i ett komprimerat område på båda sidor om träbron som de lite om rabarber påminnande pestskråpsbladen antagit gigantiska, paraplyliknande former och i det närmaste svalt gångpassagen som i bredd krympt till en liten stig inbäddad i grönt.

– Det finns nästan inga andra blad i naturen som är så stora, konstaterar Magnus Martinsson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

– Väster om Kungsladugården är det ett slags våtmark, det springer upp vatten ur marken där och det är väldigt näringsrika förhållanden. Det är precis så pestskråpen gillar att stå.

Magnus Martinsson framhåller två andra växtplatser i Visby; utanför ringmuren i Nordergravar längst västerut samt i Palissaderna omkring stentrappstegen som mynnar ut mittemot hamnterminalen.

– Den är lokal på Gotland, det ska vara speciella naturförhållanden. Den är inte naturlig i Sverige utan har från början inkommit från syd- och mellaneuropa.

Förra årets torka spelar också en viktig roll.

– Det finns ganska många arter som gynnas av det, konstaterar Magnus Martinsson.

Pestskråpen är inte giftig och var förr en medicinalväxt, där främst roten användes. Namnet emanerar från att den till och med ansågs kunna bota pest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!