Utredning sändes till fel adress

En hel psykologutredning av ett barn hos BUP skickades av misstag till fel person. Nu utreder Justitieombudsmannen (JO), ärendet.

JO-ANMÄLNINGAR (GT)2017-11-13 05:00

Hittills har i år 29 ärenden gällande myndigheter på Gotland anmälts till riksdagens ombudsmän, eller Justitieombudsmannen som det kallas i vardagligt tal.

Ett av de senare ärendena gäller Region Gotland och hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Strax före midsommar i år skulle barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen (BUP) i Visby skicka en kallelse till en patient per post. Men när den anställde hämtade utskriften vid skrivaren så följde en hel psykologutredning av en annan patient med av bara farten, och postades av misstag tillsammans med kallelsen.

Personen som fick hela psykologutredningen som gällde någon annans barn skrev då ett inlägg på sociala medier om BUP:s misstag, och kontaktades snart av en medarbetare som bad att handlingarna skulle sändas tillbaka.

Personen som mottagit de felaktiga handlingarna ringde då upp vårdnadshavaren till barnet som handlingarna gällde, och berättade om BUP:s misstag, vilket fick vårdnadshavaren att anmäla Hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Gotland till JO.

I förvaltningens yttrande till JO skriver man att mottagningens rutiner är att de medicinska sekreterarna normalt skickar kallelser, men att det i det här fallet hade skickats av behandlande psykolog:

”Om den rutinen hade följts hade den här händelsen med största sannolikhet inte ägt rum. Avvikelsen har lett till en genomgång av vår rutin tillsammans med våra behandlare, relaterat till det inträffade, där förnyad följsamhet till befintlig rutin inskärpts.”

Sedan 2010 har myndigheter på Gotland JO-anmälts vid sammanlagt 292 tillfällen, men bara en handfull av dessa rör bristande sekretess.

Av de närmare 300 anmälningarna gäller ett 50-tal handläggningen av diverse barn- och ungdomsärenden inom olika förvaltningar och myndigheter. Men bara ett fåtal resulterar i kritik från Justitieombudsmannen.

Maria ten Siethoff är enhetschef på BUP i Visby:

– Det här är första gången jag varit med om att vi fått en JO-anmälan på BUP. Vi har svarat och berättat vad som gick fel och vad vi har gjort för att undvika att något liknande händer igen. Det här var verkligen ett misstag, och så fort vi uppmärksammar felaktigheter så gör vi en avvikelserapport. Så på det sättet hade det inte spelat någon roll om vi fått en anmälan eller inte, eftersom vi direkt när vi fick vetskap om missen gjorde en avvikelserapport.

JO har i det här fallet ännu inte fattat något beslut, men BUP har sett över sina rutiner och riktlinjer.

Riksdagens ombudsmän

Under ombudsmännens tillsyn står:

Statliga och kommunala myndigheter, tjänstemän och andra befattningshavare vid dessa myndigheter, annan som innehar tjänst eller uppdrag, varmed följer myndighetsutövning, såvitt avser denna hans verksamhet, tjänstemän och uppdragstagare i statliga affärsverk, när de för verkens räkning fullgör uppdrag i sådana aktiebolag där staten genom verken utövar ett bestämmande inflytande.

Ombudsmännens tillsyn omfattar ej:

Riksdagens ledamöter, riksdagsstyrelsen, Valprövningsnämnden, Riksdagens överklagandenämnd eller riksdagsdirektören, riksbanksfullmäktige samt ledamöter av direktionen i Riksbanken utom såvitt avser deltagande i utövning av Riksbankens beslutanderätt enligt lagen (1992:1602) om valuta- och kreditreglering, regeringen eller statsråd,

Justitiekanslern samt ledamöter av beslutande kommunala församlingar.

Källa: JO.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!