Två rapporter visar att det just nu går väldigt bra för de gotländska företagen. Bäst i landet, enligt Bolagsverket och kreditupplysningsföretaget Creditsafe som gjort sammanställningarna.
Under oktober minskade nyföretagandet i 15 av 21 län och nästan fem procent totalt i landet. Men Gotland går kraftigt mot strömmen. Här finns landets största ökning, med plus 38,1 procent nyregistrerade företag hos Bolagsverket.
Samtidigt är minskningen av antalet företagskonkurser störst i landet på Gotland. Januari till och med oktober i år minskade konkurserna med 54 procent, från 26 företagskonkurser samma period 2015 till 12 hittills i år. Under oktober var Gotland enda län i Sverige som blev helt fritt från konkurser.
Kirsten Åkerman är regionchef för Svenskt Näringsliv på Gotland sedan ett och ett halvt år tillbaka. Hon är glad över statistiken och de för Gotland så positiva siffrorna, både vad gäller nyföretagande och minskade konkurser.
– På det individuella planet är det mycket positivt med färre konkurser. De är ett trauma för företagaren att gå igenom och påverkar ofta medarbetare och familj på ett sätt som kan vara tungt att hantera, säger hon.
Att Gotland ökar mest i landet när det gäller nyföretagande är ingen omedelbar överraskning för Kirsten Åkerman.
– Gotland har haft en stadig trend att det startas många nya företag, säger hon.
Det handlar oftast om nya enmansföretag, utan andra anställda.
– Det är så man oftast börjar, det är ett sätt att skapa sitt eget arbetstillfälle på den plats där man vill leva och bo, säger Kirsten Åkerman.
Hon menar att många av företagen efter hand utvecklas till att kunna anställa. Därigenom blir de så småningom också gotländska arbetsgivare, vilket ger skatteintäkter och skapar förutsättningar för fler att flytta till ön.
– Det finns en styrka i att Gotland är glesbygd, men att vi samtidigt är nybyggarbygd, vi blir stadigt fler. Det är ovanligt och mycket bra, säger Kirsten Åkerman.
Men trots de positiva rapporterna, tror Kirsten Åkerman, skulle det gotländska företagsklimatet kunna bli ännu bättre än i dag.
– Det kan bli hur bra som helst, om det ges möjligheter att utveckla de företag som sedan länge verkar här så väl som de som startar nu. Det är fortfarande så att företagen som finns på Gotland har behov som inte möts av myndigheterna. Här krävs det kunskap och intresse från myndigheter, politiker och företagare, säger hon och nämner långa handläggningstider som ett exempel.