För några år sedan lockade så kallade jobbauditions på vårkanten ofta flera hundra sökande. Så ser det inte riktigt ut i år.
– Nej, vi märker att allt färre går på de rekryteringsträffar vi har och det är nog ett tecken på att allt fler är i arbete. Det är vi glada för, men nu gäller det för oss att hitta folk till arbetsgivarna i stället, berättar Mattias Sippmanne på arbetsförmedlingen i Visby.
Bland ungdomar upp till 24 år är 451 arbetslösa eller i någon åtgärd just nu. Det är 152 personer färre än i fjol. Enligt Mattias Sippmanne kan det snart bli rekordsiffror.
– Om en månad kan vi ha en "all time low" på arbetslösheten, säger han och nämner en stundande högkonjunktur som en viktig anledning.
Vilket är positivt på flera sätt, enligt arbetsförmedlaren.
– Dels är det bra att fler har jobb, men vi får också lättare att synliggöra dem som står långt från arbetsmarknaden.
Samtidigt som söktrycket minskar, finns det allt fler jobb att söka. I den gotländska arbetsförmedlingens databas – som innehåller långt ifrån alla jobb i samhället – har det under perioden januari-mars funnits 1 651 lediga platser. Det kan jämföras med 1 088 vid samma tid 2014 och 954 för fyra år sedan.
Sommarjobben har ökat ännu mer. 830 sådana i databasen under våren är en fördubbling jämfört med för två år sedan.
– Det finns en god möjlighet att få lite mer i plånboken och även få den där första raden på sitt cv. Då får du också en referens, som nästa arbetsgivare kan ringa. Dessutom är det en chans att bygga upp ett eget nätverk, säger Mattias Sippmanne.
Inom hotell, restaurang och städ finns det många sommarjobb på Gotland. Men det största behovet har vård- och omsorgssfären.
– Vi behöver flest undersköterskor, förklarar Carina Annas på Region Gotlands serviceförvaltning.
För dem strax under 18 år har regionen en särskild satsning på ungdomsjobb. Där finns något färre att söka: 225 jobb mot 271 i fjol, på grund av budgetläget.
– Vi har också något fler sökande i år, omkring 550 personer vill ha ett sådant jobb, förklarar Per-Johan Fernström på socialförvaltningen.
Även han betonar dock att behovet av folk ändå är stort inom regionens verksamheter till sommaren. Men att det generellt gäller något äldre sökande.
– Den som har fyllt 18 har god chans att få jobb på Gotland, det är lite svårare för de yngre, säger han.