Torr vår men ännu ingen kris för lantbruket

En torr vår med avsaknad av nederbörd gör att lantbrukarna välkomnar regnet. Samtidigt är LRF:s ordförande Andreas Nypelius lugn och menar att "det inte är något alarmerande för jordbruket just nu".

"Vädret sällan som man själv vill, speciellt under våren", säger LRF:s ordförande Andreas Nypelius.

"Vädret sällan som man själv vill, speciellt under våren", säger LRF:s ordförande Andreas Nypelius.

Foto: Johan Nilsson/TT

Jordbruk2020-05-04 10:00

– Det hade varit välkommet med mer nederbörd än vad som kommit nu, men sen ska vi inte vara griniga i onödan. All nederbörd är bra, säger Andreas Nypelius, ordförande för LRF på Gotland. 

Han efterlyser dock mer regn och menar att 15-30 millimeter regn inom det närmaste skulle vara optimalt för att få igång grödorna i kombination med lite varmare temperaturer för att riktigt få fart på säsongen.

– Det är det som alla lantbrukarna vill ha just nu, men sen blir ju vädret sällan som man själv vill, speciellt under våren, säger han. 

Under våren har det kommit en liten mängd nederbörd över Gotland. I mars noterades omkring 30 mm regn på Gotland och hittills i april har det knappt regnat något alls fram till och med de senaste dagarna. Den blöta hösten och den milda vintern har dock givit goda förutsättningar för lantbruket menar Andreas Nypelius: 

– Både vallen och de höstsådda grödorna har fått ett bra rotsystem till följd av hösten och vintern. Så grödorna ser väldigt bra ut vilket gör att det inte är något alarmerande för lantbruket ännu, säger han.

Stefan Uddin är växtodlingsrådgivare vid hushållningssällskapet och menar han, precis som Andreas Nypelius att läget är stabilt, trots en torr vår. 

– Det har varit torrt. Allt ser grönt och fint ut efter vintern och det regnade så pass bra i höstas att allt ser bra ut, men det behövs nederbörd gärna 15-20 mm två gånger om för att grödorna ska kunna börja växa ordentligt, säger han. 

Stefan Uddin menar att det inte finns någon utspridd oro bland lantbrukarna på Gotland för en torr säsong, men att många har 2018 års extrema torka i bakhuvudet och inte vill hamna i ett liknande läge igen.

– Jag misstänker att de som behöver vallen och grovfodret tänker på 2018 och tänker att bara det inte blir ett sådant år igen. Sen ska man inte glömma att delar av Gotland hade det riktigt jobbigt även 2019 och på vissa delar på ön var grovfoderskörden till och med sämre än under 2018, säger han. 

I slutet på maj hoppas man att ta den första grovfoderskörden och för att den ska få tid på sig att växa till sig vill både Stefan Uddin och Andreas Nypelius ha nederbörd de kommande veckorna. Mer än det som väntas komma inom det närmaste med andra ord.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!