Jordbrukarstöden kommer från EU. De administreras av länsstyrelserna som fattar besluten och det är Jordbruksverket som betalar ut pengarna.
Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg berättar, att man har hittat en annan utväg som möjliggöra förskottsutbetalningar då man väntade på vissa beslut från EU angående jordbrukarstöden.
– Vi var rekordtidiga i Europa med att betala ut de riktigt stora pengarna. Men genvägar kan också vara senvägar för i samma veva ökade administrationen och tyngde såväl länsstyrelserna som Jordbruksverket, säger han och får medhåll av Kjell Norman, chef på landsbygdsenheten, länsstyrelsen Gotland.
– Det har varit en jobbig situation för oss på länsstyrelsen, med mycket dubbelarbete och vi har haft mycket kontakt med lantbrukarna som av olika skäl inte har fått ut sina pengar. Vi har försökt prioritera mjölkbönderna i och med mjölkkrisen och vi har en nära dialog med LRF om vilka grupper de tycker att vi ska prioritera för att försöka minska skadorna så mycket som möjligt, säger Kjell Norman.
Nytt för i år är bland annat att beslutade ärenden inte ska läggas på hög och då har man sedan årsskiftet infört en ny rutin i form av direktutbetalningar varje fredag, så att lantbrukarna ska slippa vänta på sina pengar i onödan. Tidigare har man haft vissa tidpunkter på året då man gjort utbetalningarna, men nu ska det alltså ske efterhand som ärendena blir färdiga.
– Förra veckan tror jag vi skickade utbetalningar som motsvarade fem eller sex miljoner kronor, säger Kjell Norman.
Under tisdagens möte med Jordbruksverket har han och hans medarbetare lyft de frågor som är speciella för Gotland och som kan kräva anpassade regler tills det är dags för nästa programperiod. Ett exempel är betesmarkerna och generaldirektör Leif Denneberg är med på det tåget.
– Man har olika regionala förutsättningar i landet och vi vill nu titta på hur de här reglerna, som är ganska komplicerade, fungerar på Gotland, säger han.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.