Tar knäcken på tänderna

Otur, och en bit för hård knäck, kan innebära trasiga tänder och en förstörd jul. Jourtandläkarna har räddat helgen för många.

Hård. En knäck kan förstöra både tand och julhelg.

Hård. En knäck kan förstöra både tand och julhelg.

Foto: Henrik Radhe

Jourtandläkarna (GA)2016-01-10 07:00

Tandläkare Agneta Möllerström och tandsköterskan Anna Nilsson, Folktandvården på Korpen i Visby, är just klara med ännu en patient.

– Det är julen, och så Almedalsveckan med gratis kola, säger Anna Nilsson, om topparna när det gäller arbetsbelastning.

Som GA nyligen rapporterat har var tionde gotlänning dålig tandhälsa – enligt statistik från Folkhälsomyndigheten sämst i landet. För många gotlänningar innebär jul och nyår kalas och gott att äta. Men en knäck eller bit seg kola kan sluta med porslinskrona, och 5 000 kronor fattigare plånbok.

Claes Svärd har jobbat hela helgen som jourtandläkare på Folktandvården i Visby. Han har nästan 30 års erfarenhet:

– Har man lagat en tand förut är det två väggar med fyllning i mitten. Förr borrade man ur mer och fyllde med amalgam, väggarna blir tunna och brister, säger han.

Små sprickor kan ha uppstått, plötsligt räcker det med en bit julmat för att smärtan ska bli kraftfull och intensiv.

– Den är hemsk! En nervsmärta som ibland inte ens tabletter hjälper mot. Då måste man in i tandens innandöme för att göra något åt smärtan, säger Claes Svärd.

Under storhelgen har Folktandvården hållit öppet dagligen. Bara under julafton, juldagen och Annandagen var det 13 patienter som fick akut hjälp med att bli av med sin smärta. Jourverksamheten är dyr, men nödvändig.

– För de som har ont och kommit hit är det viktigt att vi finns. Det har räddat deras jul. Så har vi dessutom kunnat lugna ytterligare ett antal på telefon, säger Mats Kvarnberg som är enhetschef.

Många har fått hjälp och rådgivning via telefon att själva klara sig, fram till första vardagen. Det sparar pengar. En jourtid och behandling, för exempelvis en urbiten tand under storhelger, kostar 50 procent mer än samma hjälp en vardag.

– Det är en extra kostnad att stå med akut tandvård, säger Mats Kvarnberg.

I måndags, som var första vardag efter helgerna, märktes också att trycket var stort med många patienter.

Mats Kvarnberg menar att det ofta känns värre med tungan mot den trasiga tanden än vad det verkligen är. Om man inte har ont kan det räcka att hålla rent och boka en tid så snart som möjligt.

– När man biter ur en plomb känns det läskigt, det ska åtgärdas men många gånger är det inte akut, säger han.

För den som inte har ont, men besväras och skär sig i tunga och kinder på en trasig tand har Claes Svärd råd:

– Är det lite vasst kan man försiktigt fila av den med en nagelfil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!