– Jag har alltid varit intresserad av te, förklarar Sylve Dahlbom.
När han bjöd hem Annelie, som då hette Nilsson, på en kopp, blev det startskottet till familjeföretaget Kränku, som nu drivs av två generationer Dahlbom.
– Det var ju te du bjöd mig på när vi träffades. Du hade både tekanna och löste, det var rätt avancerat, minns Annelie och tittar på maken.
Hela familjen; pappa Sylve, mamma Annelie och sönerna Fredrik och Oskar, sitter samlade i personalrummet, högst upp under snedtaket i fastigheten vid S:t Hansplan, där Kränkus hela verksamhet ligger samlad sedan 1999. Från fönstret har man utsikt över innergården och Sylves och Annelies gulputsade bostadshus med innerstadsvy mot Vårdklockegatan som fond. Mot en tjärad husvägg står några små tebuskar, Camellia sinensis. Sedan ett par år tillbaka försöker Kränku, tillsammans med Mikael Hassellind, odla te i större skala på Tjuls gård i Eskelhem. Drömmen vore en egen teplantage på ön.
– Det skulle vi vilja ha haft från början, men det har aldrig gått, säger Sylve.
På Kränkus innergård, kämpar de blanka, djupgröna bladen tappert mot den allt för kalkrika gotländska jorden och det nordiska klimatet. Väl inne i butiken som nyss öppnat för dagen, känns den gråkalla novemberdagen utanför fjärran. Fastigheten som en gång i tiden rymde järnhandel, doftar nu hemtrevligt av nymalda kaffebönor och aromatiska teblandningar som blivit butikens signum.
Sylve Dahlbom utbildade sig till konditor, men kom att ägna sig åt ett helt annat hantverk. Han tillverkade läderbälten och sålde i sin lilla butik, under valven på S:t Hansgatan. Läderhantverket vidgade oväntat även hans tevärld.
– Jag träffade engelska kompisar genom lädret, John och Robin som sålde läder på torget och jag drack te med dem, berättar Sylve.
När han och Anneli förlovade sig 1974, gjorde de det i Europas teland nummer ett, England, där de återsåg torghandlarvännerna och reste runt under en månads tid. Bröllopet ägde rum sommaren 1977 och samma höst blev fotoateljén mittemot Sylves läderaffär ledig. Han fick frågan om han inte ville ta över lokalen, men de 60 kvadratmeterna på andra sidan S:t Hansgatan var på tok för mycket att fylla med läderskärp i långa rader. Sylve såg istället chansen att förverkliga sin dröm om en egen tebutik i Visby.
– Vi pratade om det och tänkte att vi provar väl, säger Sylve.
Lördagen den 19 november 1977 slog tebutiken på Hansgatan 26 upp sina portar. Namnet Kränku, det gotländska ordet för en trebent mjölkpall, tog Sylve med sig från sin tidigare verksamhet.
– Vi ville ha något roligt och har alltid varit gotlänningar, så vi tyckte att det var klart att det ska heta något gotländskt, säger Sylve.
14 olika tesorter salufördes från början i butiken, bland dem citronte och svartvinbärste.
– Svartvinbär – folk blev ju helt lyriska, minns Sylve.
Då, i slutet av 70-talet, var smaksatta teer sällsynt.
– Man fick göra det själv; droppa i lite citron, lägga i en apelsinskiva eller kryddor som kanel. Det fanns i princip bara Earl Grey, säger Sylve.
Han hade tidigt börjat experimentera hemma vid köksbänken och på våren 1978 lanserade Kränku sin första egna teblanding, signerad Sylve Dahlbom.
– Det är ju klart att en tebutik bör ha en egen blandning. Jag hade ju både det konditorimässiga och blandade te hemma, så smakerna hade man ju i sig, säger Sylve:
– Det var jätteroligt och rätt så fort kände jag att ”så där ska det smaka”.
Citrus, anis och svart baste är några av ingredienserna i Guteblandning, som efter nära fyra decennier fortfarande är butikens populäraste blandning och ett måste hemma i köksskåpet för många gotlänningar.
– Många tycker att så där ska te smaka, säger Annelie.
Hon och Sylve dricker själva alltid Guteblandning till frukost, naturligtvis ur sina egna personliga koppar.
– Men vi dricker inte alltid ren Guteblandning, påpekar Annelie.
Vid 68 års ålder lever Sylves experimentlusta i allra högsta grad och han gör gärna egna blandningar hemma. Teblandandet är också den syssla han har valt att fortsätta med, när han nu trappat ned på arbetet i företaget. Hantverket ligger honom varmt om hjärtat.
– Den där känslan, att få göra batchen med te som sen går ut till tjejerna som packar den, säger Sylve.
– Just när det gifter sig på slutet, när det doftar som det ska, fyller Oskar i.
Teblandandet har blivit något av en ritual, som nu även sönerna är invigda i. De tre är de enda personer som har tillträde till teblanderiet.
– Det är bra att inte veta, resonerar Annelie, som genom alla år hållit sig på andra sidan den låsta dörren.
Varje dag blandas teer för hand. Tio kilo åt gången smaksätts med frukter, bär, blommor, kryddor, essenser och oljor, enligt de hemliga recepten.
– Teet förändras även om vi inte ändrar receptet, säger Fredrik och syftar på att naturliga variationer av råvarorna påverkar den slutgiltiga smaken.
Vilka smaksättningar som efterfrågas varierar över tid men också med säsong.
– Vi försöker följa, men också sätta trender, säger Oskar, men medger att tradition än väger tungt hos Kränku.
– Vi har tagit fram typ 30 teblandningar på 40 år, så vi är nog ganska konservativa där.