Det är kärva tider med hög inflation och skenande elpriser och fler än vanligt helt enkelt inte råd att köpa julklappar till barnen. Men det finns ljus i mörkret. Det är nämligen fullt med julklappar inne i Visborgskyrkan när GT kommer på besök. Allt har samlats in via Familj till familj på Facebook och ska delas ut till behövande.
– Behovet är jättestort. Just nu har vi ansökningar om julklappar till 420 barn, i fjol hade vi 321. Så många tycker att det blivit så tufft att man inte har ekonomi för att ordna julklapparna själva, säger Görel Robsarve Malmros på Svenska kyrkans projekt Familj till familj.
Hon tycker att det är bra att folk vågar höra av sig när det är som svårast.
– Man vet att maten och elen och alla de här sakerna går upp. Men då tänker man lite i förväg och hör av sig innan det blir total panik och katastrof. Och man tänker att barnen i alla fall ska få sina julklappar i år även om man ändå kommer att få betala elräkningen i slutet av månaden. Jag tycker att det är modiga föräldrar som kontaktar oss och vågar erkänna att de behöver den här hjälpen.
Även på Röda Korset märker man av att folk har det mer påvert än vanligt.
– Det handlar inte bara om julen utan hela den situationen vi är i just nu, med ökade kostnader och oro i omvärlden. Men det blir ju så definitivt när vi närmar oss julen och många blir ensamma under de långa helgerna. Vi hjälper oftast genom att vara ett samtalsstöd och att försöka hitta rätt instans i samhället där man kan söka hjälp, säger Anna Klintbom som är verksamhetschef på Röda korset.
Hon fortsätter:
– Vi kan också bistå med klädkuponger som man vid behov kan handla för i vår butik. Det viktigaste är det medmänskliga och under de kommande helgerna kommer vi dessutom ha helgfirande på våra mötesplatser i Visby, Slite, Fårösund och Hemse med någon mindre lunch. Det blir allmän social närvaro och lite musik också.
Även för Frälsningsarmén är det tydligt öborna fått allt mindre i plånböckerna.
– Vi möter många människor i vår utdelning av matkassar, och i samtalen kommer det många gånger fram att det är speciellt tufft detta år att få ihop ekonomin. Antalet ansökningar till matkassen motsvarar ungefär det antal vi haft de senaste åren. Däremot tror vi att behovet kommer att fortsätta under början av det nya året, säger Inger Andersson som är ansvarig på Krukmakarens hus.
Vad är viktigast om alla ska få fira i alla fall lite jul?
– Kanske vi alla behöver tänka till på vad julens budskap står för, medmänsklighet, vänlighet och fred.
På regionens försörjningsstödenhet berättar man att man faktiskt fått färre ansökningar i år än i fjol. Men det kan snart komma att ändras.
– Novemberfakturan för elen var inte så hiskelig. Så jag tror att vi kommer få fler ansökningar i januari när man fått räkningen för elen i december. Än är det ingen fara och färde, det ligger ännu framför oss. Jag tror den goda arbetsmarknaden är anledningen till att det dröjer och det är alltid en eftersläpning innan en lågkonjunktur når ön. Men vi står rustade och förstår att det kommer att komma. Och när man söker här hos oss får man inte ha några sparade pengar, man måste ha tömt sina förråd först, säger Mari Bergström som är enhetschef.
Görel Robsarve Malmros säger att gotlänningarna är givmilda.
– Ja, det är de absolut. Folk delar med sig av vad de har och även om det är färre dyra saker i år. Jag tror det är så det ser ut så ut i alla hem i år. Att allt är lite billigare. Men det blir någonting i kassen till alla barn. Minst två paket, hoppas vi.
Hon tycker att det är självklart att alla barn ska ha klappar.
– I väldigt många familjer säger man att det var tomten som kom med paketen. Man säger att tomten kom med tv-spelet. Men tomten ska ju komma till alla familjer så det är viktigt att alla barn får julklappar.
Hur känns det att engagera sig i något sånt här?
– För mig är det självklart. Jag tänker att alla människor har någonting att ge och man ger efter möjligheten. Man tänker att det här kan jag göra så får någon annan göra något annat. Jag är anställd av kyrkan, men det mesta av det här arbetet görs på frivillig tid. Men det är meningsfullt och inget betungande. Det känns bra och som att vi hjälps åt här i världen, säger Görel Robsarve Malmros.