Gotlänningarna som offrar sig för att andra ska få se Kalle

Medan de flesta njuter av mat, mys och klappar så finns det några som istället har valt att tillbringa julafton på jobbet. Inte för att de måste utan för att de vill. "Jag tycker att det är en schysst grej att göra för kollegorna", säger Sebastian Lindgren på Polisens kontaktcenter.

Chauffören Peder Althin tycker att det kan vara mysigt att arbeta på julafton eftersom folk är så glada.

Chauffören Peder Althin tycker att det kan vara mysigt att arbeta på julafton eftersom folk är så glada.

Foto: Emelie Stenqvist

JULARBETARNA2018-12-23 19:30

I ett radhus i Visby sitter paret Mia och Peder Althin och äter frukost. Det fjärde adventsljuset är tänt och julkänslan har lagt sig över ön. Men för deras del kommer den 24 december inte innehålla någon gotlandsdricke, Kalle Anka eller tomte. Istället ska de i varsin bil spendera dagen på Gotlands vägar.

– Jag tycker inte att det spelar någon roll att jobba på julafton. Vi har vuxna barn och inga barnbarn, säger taxichauffören Mia Althin.

Maken Peder Althin, och tillika kollegan, håller med och säger att det faktiskt brukar vara rätt kul att jobba den helgdagen.

– Folk är extra glada, man kör äldre och får hjälpa till att bära in paket och så. Det är just mötet med olika människor som gör jobbet. Samtidigt arbetar jag gärna på julafton så att de andra som har småbarn kan vara lediga, säger han.

Helt utan julfirande är de däremot inte. Det är bara att de skjuter fram det lite.

– Vi ser till att få ett firande oavsett vilken dag det blir. Det viktiga är gemenskapen med nära och kära och inte vilken dag det är, säger Peder.

I en annan del av Visby sitter Sebastian Lindgren på Polisens kontaktcenter. Det är de som tar emot alla samtal via 114 14, och för honom blir det tredje gången som han bemannar linjen på julafton. Även han ser det som ett sätt att "unna" arbetskamraterna ledighet.

– Det handlar delvis om att stå upp för kollegorna. Jag som inte har barn ännu kan jobba så att de som har familj och barn kan vara hemma. Men då förväntar man sig att någon annan gör det sedan när man själv en dag har barn, säger han.

För att ändå skapa julkänsla på kontoret brukar de köra en snabb vända av julklappsspelet på eftermiddagsmötet. Sebastian Lindgren förtydligar att det inte går att spela särskilt länge, för även om det generellt är färre personer som ringer in på julafton så går samtalen självklart före klapparna.

– De som känner sig ensamma har en tendens att ringa in och då vill de ofta bara prata med någon. Det finns också någon som har ringt in bara för att säga god jul och att de är tacksamma för att vi hjälper till när det är julafton, berättar han.

Utöver Peder, Mia och Sebastian är det många inom exempelvis vården och andra serviceyrken som också skippar julbord och familjemys för att istället låta yrket gå före. Och tur är väl det för alla oss som efter en dag av mat, dryck och lekar gärna har någon som kör oss hem från firandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om