I lördags inföll internationella tillgänglighetsdagen, vars syfte är att utveckla just tillgänglighet i samhället för alla med någon sorts funktionshinder.
Gösta Karlsson sitter som Synskadades riksförbunds representant i Region Gotlands tillgänglighetsråd:
– Överlag är samhället bra på att ta hänsyn till och lyssna på oss, menar han.
Som ung kunde Gösta såväl cykla som åka moppe, men på senare år har synen försvunnit helt.
– Sedan tio, femton år ser jag ingenting. Det har varit ett långsamt lärande för att klara mig själv.
Den vita käppen är ett hjälpmedel, inte bara för att visa honom vägen utan kanske mest som signal till sina medmänniskor.
– Går jag med käppen är det alltid någon som frågar om jag behöver hjälp, säger han.
Trots att samhället med tiden mer och mer anpassats för funktionsnedsatta, finns det fortfarande mycket att jobba med.
Gösta Karlsson plockar exempel från sin vardag:
– Ta bara nya arenahallen. Det är nio meters fallhöjd från övre läktarplan ner till golvet och från början inga ledstänger alls. Nu finns det för all del ledstänger, men de når inte hela vägen ner, utan att se vet man inte vart man ska ta vägen.
Detsamma gäller nybyggda busstationen på Öster, vars taktila stråk var felbyggda och nu ska göras om.
För att inte tala om Visby innerstad där många butikslokaler är svår- eller otillgängliga och vars gatustråk inte sällan är fyllda med reklamskyltar.
I samband med Synskadades riksförbunds kampanj ”En gata för alla” sattes ”P-böteslappar” på mängder av skyltar i staden.
– På Östercentrum var de platta gångarna närmast affärerna tänkta att vara fria för rullstolsburna eller andra med funktionshinder, men de är alltid fulla med skyltar, säger Gösta Karlsson.
Idogt fortsätter han att kämpa för bättre tillgänglighet för alla med någon form av handikapp. Den här veckan har han möte med såväl hotell som företagare, som efterfrågat råd.
På måndagen bjöd en hotellkedja in till blindlunch för att sätta sig in i problematiken.
En tallrik mat, enkel att äta, vilket satte fokus på de problem som uppstår vid de många julborden så här års.
Vid ett buffébord är det kört för den med synskada som inte får hjälp. Hjälp av personalen eller någon anhörig att hitta rätt bland faten, men också att ta sig till sin plats i lokalen.
– Och så alla ljus på borden, kommer man att bränna sig på ett värmeljus eller riskerar man att välta de som är höga? säger Gösta Karlsson.