Julen är en tuff tid för allt fler

Julen kostar, pengar som inte alla har. Det märks i alla de ansökningar som görs till gotländska hjälporganisationer och fonder. På fem år har situationen förvärrats kraftigt, enligt Frälsningsarmén.

Julgåva. Ann-Christine Karlsten på Frälsningsarmén i Visby konstaterar att Gotland är bäst i landet på att samla in pengar till julgåvor åt behövande.

Julgåva. Ann-Christine Karlsten på Frälsningsarmén i Visby konstaterar att Gotland är bäst i landet på att samla in pengar till julgåvor åt behövande.

Foto: Henrik Radhe

Julekonomi (GA)2016-12-10 05:00

Julen är en tuff ekonomisk tid för många. På bara fem år har antalet hjälpsökande hos Frälsningsarmén i Visby nästan tredubblats.

– I år är det 330 personer som har sökt. Förra året delade vi ut 350 000 kronor, säger Ann-Christine Karlsten, verksamhetsansvarig för det sociala arbetet.

Den 2 december gick ansökningstiden ut och många har beviljats en slant i julgåva.

– Insamlingen pågår för fullt och inte förrän på julafton vet vi om vi har pengarna, säger hon.

På Region Gotlands socialförvaltning fördelar Angelica Käldare och Gunnlög Köhn pengar från stiftelsen efter systrarna Nanny och Dika Åkerman, som lämnade efter sig en förmögenhet i aktier. Omkring 80 miljoner kronor ger varje år en avkastning, som tillfaller behövande, ensamma och äldre kvinnor i Visby. I dagarna får 127 kvinnor i Visby dela på drygt 2,3 miljoner kronor.

– Det är 172 sökande i år. Till 127 kvinnor har vi beviljat mellan 5 000 och 45 000 kronor vardera, säger Angelica Käldare.

För att komma i fråga krävs en årlig inkomst lägre än 180 000 kronor.

– Det är inte mycket pengar, konstaterar Gunnlög Köhn.

Hon berättar att det ibland i breven från kvinnorna anges vad de behöver pengarna till.

– Ofta vill de köpa julklappar till sina barnbarn men det kan också vara köksmaskiner eller en tvättmaskin som har gått sönder, säger hon.

Tandläkarbesök och kostnader för läkare och mediciner är också vanliga skäl att söka.

Regionen förvaltar också "Gotlands kommuns sociala samstiftelse". Den är öppen för alla att söka och där märks de tuffa tiderna i ännu högre grad.

– Det blir problem när det blir jul, det är inte medräknat något extra, säger Marianne Haglund på socialförvaltningen.

Hon syftar då på försörjningsstödet som ska täcka sådant som kostnader för glasögon och tandvård. Fondpengarna är däremot till för att ge guldkant på vardagen.

– Vi prioriterar alltid barn, det kan vara att man vill åka till fastlandet med barnen, säger Marianne Haglund.

Ungefär 200 sökande per år brukar få mellan 800 och 1 500 kronor ur Gotlands kommuns sociala samstiftelse.

– Pengarna är ofta testamenterade eller skänkta innan det blev allmän pension. Det kan vara exempelvis till fiskaränkor från Västergarn, säger Marianne Haglund, och berättar att ett 30-tal olika småfonder för drygt 20 år sedan slogs ihop och bildade den nya samstiftelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!