Att få lämna tillbaka en inhandlad vara är ingen mänsklig rättighet. De flesta butiker erbjuder så kallt öppet köp, men det kan butiken villkora i princip med vad som helst.
– Oftast framgår det av kvittot, men fråga för säkerhets skull, vad det är som gäller i just den butiken. Du har dock alltid möjlighet att klaga på ett fel på en vara i och med reklamationsrätten, men det gäller ju inte till exempel fel storlek på en tröja, säger Isabelle Hjalmarsson, vägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument.
Det som kallas bytesrätt innebär att du har rätt till just det – att byta vara. Då gäller byte till en annan vara i butiken eller ett tillgodokvitto.
Om du ska vara säker på att få lämna tillbaka det du köpt och få pengar tillbaka ska du se till att få det är noterat på kvittot och även fram till vilket datum det gäller. Förutsatt att varan är i samma skick som du köpte den, att den är oanvänd, att alla lappar sitter kvar och att kvitto finns, så ska du få pengarna tillbaka. Då behöver du inte acceptera vare sig presentkort eller tillgodo-kvitto.
Handlar du i en butikskedja i en annan stad är det heller inte säkert att du kan byta i en butik i din hemstad. Det kan till exempel handla om ett franschiseägande, det vill säga olika juridiska personer, fast det är samma butikskedja.
– Kolla vad som gäller kring öppet köp och bytesrätt i just den butik du handlar. Sedan är det bra att känna till att när du handlar via nätet har du alltid rätt till minst 14 dagars ångerrätt. Det är en lagstadgad rätt. Tiden du har på dig att ångra ditt köp räknas från det att du har fått varan och inte från när du beställde den, säger Isabelle Hjalmarsson.
Presentkort då? Ja, här sätter butiken villkoren, både om vad de kan användas till och giltighetstiden. Står det inget är det tio år som gäller. Men om butiken skulle gå i konkurs under tiden förlorar du hela värdet och måstedriva en process mot konkursboet för att få tillbaka dina pengar. Detsamma gäller om butiken byter ägare. Skulden på redan sålda presentkort är inget den nya ägaren ”ärver”.