Under julen slänger vi tolv procent mer mat än under resten av året, enligt Konsumentverket. Många är det nog som har ätit sig mätta på julbord, men står med halva julskinkan, sill och lax kvar i kylen. GA har tagit hjälp av två kockar som tipsar om hur man kan ta hand om den överblivna maten.
– Man lär sig att beräkna maten efter antalet gäster, men trots det blir det mycket svinn på julbord på restaurang, säger Christer Grandin, köksmästare på Clarion Hotell i Visby.
Tipset inför julmatshandeln nästa år är att tänka efter hur mycket mat som egentligen behövs:
– Folk skjuter sig själva i foten i och med att de handlar hem så mycket. Köp bara hem dina favoriter och inte så mycket av varje sort, köp exempelvis bara två sorters sill. När vi serverar julbord eller bufféer så ställer vi fram små enheter. På så sätt minskar vi svinnet och så orkar man smaka fler rätter, säger Christer Grandin.
Henrik Westerlund, ägare och kökschef på Rosengården i Visby, har arbetat med julbord på Rosengården i 14 år. Han själv tar hem julmat från jobbet när familjen ska fira jul och han har erfarenhet av att det är lätt att vara överambitiös med volymerna mat.
– Jag tycker inte att man ska vara rädd för att frysa in maten som blir över, så kan man plocka fram skinkan igen efter en månad. Det gör vi hemma, berättar Henrik Westerlund.
När det gäller att omvandla julmaten till nya rätter, menar Henrik Westerlund att det bara är fantasin som sätter gränser.
– Förra året var det trendigt att göra egna pizzor av julmaten. Något jag tror kan bli ganska häftigt är att använda sillen och laxen för att göra sushi. Jag har inte gjort det själv men är övertygad om att det skulle bli väldigt gott, säger han.
En klassiker är att använda exempelvis köttbullarna och prinskorven och göra pyttipanna.
– Till pyttipannan kan man experimentera med tillbehören, exempelvis göra en senaps- eller pepparrotskräm till. Det går även att göra allt möjligt med pasta. Tärna julskinkan och gör en sås på blåmögelost, säger Henrik Westerlund.
För den som känner att det är nog med julklappshandel, städning och pyntande och vill ta en genväg när det gäller julmaten har Henrik Westerlund ett tips:
– Det blir mycket jobb ändå inför jul och för att spara tid kan man kontakta en restaurang och se om de har någon mat över som går att köpa loss. Då kanske det även blir bättre avvägt och inte lika mycket mat över, säger han.