Helagotland.se skrev på lördagen om den stora lyftkran som ska komma till Visby och arbeta med betongfundamenten till kryssningskajen under vecka 28 till 30. Destination Gotlands vd Christer Bruzelius har skickat ett brev till Region Gotlands hamnchef, där han kritiserar regionen för att inte ha tagit hänsyn till den intensiva fartygstrafiken in och ut ur hamnen. Under de tre veckorna i juli ska de två pråmarna ligga förtöjda vid oljekajen i södra hamnen, och det han oroas över är att pråmarnas in- och utfart ska krocka med ankomsterna av DG:s färjor i färjelägena 5, 6 och 7.
– Det här är de mest intensiva veckorna och de turn-around-tider vi har är oerhört snäva både för oss och för all fartygstrafik i hamnen under den tiden, säger Christer Bruzelius till Helagotland.se.
Han menar att regionen inte verkar ha tagit hänsyn till sommarens fartygstrafik i hamnen, utan bara sett till kajbyggets bästa.
– I det här fallet har man helt enkelt utgått från sin egen verksamhet med kajbygget och sedan har man bara serverat det för oss.
Du skriver i brevet att ni håller regionen helt ansvarig för eventuella förseningar eller skador. Kommer ni att skicka en räkning till regionen om det exempelvis blir förseningar?
– Förhoppningsvis går allting bra. Vi spekulerar inte nu i hur det kommer att bli.
Hamnchef Mats Eriksson är den som tagit emot Bruzelius brev, och han menar att man inte behöver vara orolig för sommarens trafik.
– Det är inget konstigt. Allra helst hade vi ju gjort det här arbetet med fundamenten någon annan gång, men nu går det inte därför att entreprenörerna bara kan göra det just den tiden i sommar, säger han.
Det som kommer hända under vecka 28, 29 och 30 är att två pråmar av större modell kommer att anlända till Visby och ha sin kajplats vid oljekajen innanför södra vågbrytaren. Den ena pråmen kommer att husera ett 20-tal av de betongelement som ska utgöra kryssningskajens yttre del.
– Lyftkranen kommer att förflytta sig ut och in i hamnen i de tidsfönster som uppstår då det inte är något fartyg i vägen, berättar Mats Eriksson.
Hur ser du på om det ändå skulle uppstå förseningar för fartygen?
– Det är en logistisk utmaning, och vi håller på med en riskanalys. Men för entreprenören är det här vardag, de är vana vid att arbeta i hamnar där det pågår trafik, och vi kommer också att ha tre extra bogserbåtar på plats.
Mats Eriksson understryker också att både regionen, Destination Gotland och entreprenörerna har försäkringar ifall det skulle uppstå några problem.