2015 överlämnade Naturvårdsverket ett krav om att upprätta ett åtgärdsprogram för att sänka värdena för partiklarna PM10 i luften i Visby efter att miljökvalitetsnormen överskridits i stort sett årligen. Väghållningen och vägtrafiken är källorna som identifierats som de främsta till de höga halterna. Problemet är i dignitet med att Sverige kan komma att dras inför EU-rätten med anledning av överskridandet. Så nu har alltså åtgärdsplanen för att sänka partikelhalten antagits av miljö- och byggnämnden.
En av anledningarna till att Visby, med sina relativt glestrafikerade vägar ändå når upp till skadliga nivåer av partiklar i luften är att vi använder kalkkross på vägar och som halkbekämpning.
Eva Ahlin (C) är ordförande i miljö- och byggnämnden:
– Man har kommit fram till att det var kalkkross vilket innebär att vi byter ut kalkkrossen mot granit på vissa vägar.
Kalkkross finns både i asfalten och på vägarna som halkbekämpning vintertid. Under vintern har ett instrument på Östercentrum i Visby mätt partikelhalten. Vidare undersökningar ska nu ske för att utöka faktaunderlaget. Framöver kommer grus från granit användas på ett antal vägar i Visby för att minska på de skadliga partiklarna där det är som värst. Detta grus kommer att behöva importeras från fastlandet, vilket medför extra kostnader för regionen.
– Vi byter ut kalkkrossen mot granit som är dyrare. Det kommer att kosta mer, säger Eva Ahlin.
Kostnaderna för den dyrare graniten ställs mot de kostnader som samhället får till följd av den ohälsa som är effekten av de höga halterna, samt risken för vite vid en fällande dom i EU-domstolen.
Med åtgärderna bedömer man att man ska kunna klara miljökvalitetsnormen, trots att det inte finns så mycket referensmaterial om just kalkmaterial som halkbekämpning då större delen av fastlandet redan använder granit. Om bytet till granit inte skulle ge tillräcklig effekt finns även fler åtgärder förslagna i åtgärdsplanen som kan sättas in.