Bakslag i rätten för Nordkalk

Frågan om kalkbrytning vid Ducker kan avgöras utan att blanda in EU-domstolen. Det svaret får Nordkalk av mark- och miljööverdomstolen.

GA 3 oktober.

GA 3 oktober.

Foto:

Kalkbrytning (GA)2017-10-21 10:30

Nordkalk har ansett att regeringens Natura 2000-beslut påverkat prövningen av ansökan om ett nytt kalkbrott vid Ducker i Bunge så pass, att den inte uppfyller vad Europakonventionen för mänskliga rättigheter säger om rätten till en rättvis rättegång.

Bolaget begärde därför att mark- och miljööverdomstolen skulle inhämta ett förstahandsavgörande från EU-domstolen innan prövningen fortsätter.

Det säger mark- och miljööverdomstolen nej till. EU-domstolens åsikt behövs inte, och mark- och miljööverdomstolen säger dessutom nej till Nordkalks begäran om en muntlig förhandling om målets fortsatta handläggning.

Nu blir det fortsatt skriftväxling. Först får Nordkalk ytterligare tid på sig att utveckla sina yrkanden. Därefter blir det de klagandes tur att bemöta bolaget. Bland de klagande finns länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Nordkalk hade ingen framgång med sina yrkanden, och lika svårt att få gehör hos mark- och miljööverdomstolen har SMA Mineral. Bolaget ville ha fortsatt paus i handläggningen av ansökan om ett större brytområde vid Stucks i Bunge i väntan på besked från Högsta domstolen. SMA har vänt sig till Högsta domstolen, efter det att bolaget i september 2016 fick avslag av mark- och miljööverdomstolen på ansökan om ett mindre brytområde vid Stucks.

Mark- och miljööverdomstolen säger nej till att vilandeförklara handläggningen. Det är ett beslut som inte går att överklaga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!