På onsdag träffar företrädare för Cementa tjänstemän på miljö- och energidepartementet för att prata om förslaget på Natura 2000-områden på norra Gotland. Först föreslog länsstyrelsen att Filehajdar, där Cementa redan i dag har kalkbrytning som de vill utvidga, skulle bli ett skyddat område. Men i våras meddelade Naturvårdsverket förslaget om att göra Filehajdar till ett Natura 2000-område ändras till att istället gälla bland annat Hejnum hällar. Trots att Filehajdar inte ingår i det nya förslaget, så är Cementa fortsatt kritiskt. På onsdag träffar Karin Comstedt Webb, hållbarhetsansvarig på Cementa, statssekreteraren på miljö- och energidepartementet.
– Det vi vill är naturligtvis att diskutera dels sakfrågan, som gäller förslaget om Natura 2000-utpekande och dels konsekvenserna av ett sådant. Och vi vill ge en helhetsbild av vår verksamhet, säger hon.
Bland de fyra områden som pekas ut som Natura 2000, så vill Cementa att två, Hejnum Kallgate och Bojsvätar, ska undantas eftersom de ligger för nära Filehajdar där företaget vill utöka sin kalktäkt.
– Vi vill förmedla att det faktiskt finns förutsättningar för att hitta en lösning där man väljer att inte peka ut vissa områden, vilket skulle öppna för långsiktiga förutsättningar för oss att driva verksamheten vidare så att vi kan förse Sverige med det byggmaterial som Sverige behöver, säger Karin Comstedt Webb.
Per Ängquist, som är statssekreterare hos miljöminister Karolina Skog (MP), har tackat ja till Cementas förfrågan om ett möte.
– Det är en stor verksamhet som berör många. Men vi kommer bara att lyssna. Det här är en fråga för regeringen som ska tillämpa lagstiftningen enligt konstens alla regler, säger han.
Cementa hoppas att frågan avgörs snart eftersom företaget bara får bryta kalksten i drygt fyra år till.
– Vi har samrått med myndigheter och allmänhet och vi har för avsikt att lämna in en ansökan efter sommaren. Det är för att det ska finnas förutsättningar för att få ett tillstånd innan det innevarande tillståndet löper ut november 2021, säger Karin Comstedt Webb.
Men när regeringen kan fatta beslut om de nya Natura 2000-områdena vet inte Per Ängquist.
– Vi har ett antal andra Natura 2000-ärenden som ligger hos regeringen sedan tidigare, en del sedan ett och ett halvt år tillbaka. Så vi har en viss hög med ärenden, säger han.