Nordkalk har ny täktansökan på gång

Nordkalk vill bryta mer kalksten. Nu förbereder bolaget en utökning av täkten vid Klinthagen och vill på samma gång bidra till att lösa Gotlands dricksvattenförsörjning.

Går vidare. Nordkalk vill bryta mer kalksten i Klinthagen och samtidigt skapa en dricksvattentäkt.

Går vidare. Nordkalk vill bryta mer kalksten i Klinthagen och samtidigt skapa en dricksvattentäkt.

Foto: Krister Nordin/arkiv

Kalkbrytning (GA)2017-06-30 08:55

Det tar tid att få tillstånd för kalkbrytning. Nordkalk senaste ansökan om att få utvidga täkten vid Klinthagen lämnades in i april 2014. Först i januari 2016 blev tillståndet klart, efter att Naturvårdsverket och Gotlands botaniska förening överklagat mark- och miljödomstolens dom till mark- och miljööverdomstolen.

Den domen innebar att Nordkalk fick bryta djupare i befintlig täkt och även utöka den med 34 hektar, vilket skulle ge tillgång till 20,5 miljoner ton sten av varierande kvalitet.

– Vi har fortfarande sten kvar att bryta, men hur länge den räcker varierar beroende på kvaliteten, säger Nordkalks miljöchef Gabriella Hammarskjöld.

Nu förbereder Nordkalk en ny ansökan. Fram till den 18 augusti pågår utökat samråd. Därefter ska inkomna synpunkter sammanställas och under hösten inleds arbetet med en miljökonsekvensbeskrivning. Ansökan kommer att lämnas in nästa år.

Förutom tillstånd att bryta sten vill Nordkalk även ha en vattendom som gör det möjligt att ta ut vatten ur den stora sjö som finns i Klinthagentäkten för att använda som dricksvatten. Sjön rymmer i dag cirka 2,4 miljoner kubikmeter vatten.

– Vi för en dialog med Region Gotland om hur vattnet ska kunna tas tillvara. Det har gjorts lyckade försök med membranrening av vattnet, samma teknik som regionen använder vid bland annat Bästeträsk, säger Gabriella Hammarskjöld.

Planer finns på att leda vattnet från Klinthagen till reningsverket i Lärbro. Hur stor mängd som är möjlig att använda som dricksvatten får miljökonsekvensbeskrivningen visa. En del av vattnet från sjön måste fortsättningsvis ledas till Klinthagenbäcken, som är ett fint lekområde för havsöring där Nordkalk iordningställt ytterligare lekplatser genom att bland annat ta bort vandringshinder..

Nordkalk har tidigare bland annat inom ramen för länsstyrelsens årliga Vattendialog, där bland annat Region Gotland, länsstyrelsen och SGU (Sveriges geologiska undersökning) ingår, visat en utställning om bolagets vattenarbete. Region Gotland inledde en dialog med Nordkalk under förra sommarens vattenbrist för att undersöka möjligheten att i framtiden få ta vatten från Klinthagen. Den dialogen kommer att resultera i att den förnyade täktansökan kompletteras med ansökan om en vattendom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!