Tunga kalktransporter längs öns vägar

Nu rullar hundratals ton kalk på de gotländska vägarna dagligen. SMA Mineral köper sten från Etelhem som körs med lastbilar till den egna hamnen i Fårösund.

Specialstorlek. Vid brottet i Etelhem krossas stenen främst i fraktioner som passar vid bygg- och anläggningsverksamhet. De här är dock krossade i en storlek som passar SMA.

Specialstorlek. Vid brottet i Etelhem krossas stenen främst i fraktioner som passar vid bygg- och anläggningsverksamhet. De här är dock krossade i en storlek som passar SMA.

Foto: Henrik Radhe

Kalkbrytning (GA)2016-12-06 05:00

I SMA:s eget kalkbrott vid Stucks i Bunge har det inte brutits sten på över ett år. Bolaget hoppades att sommarens domstolsförhandling skulle bli en nystart, men domen i augusti innebar tvärstopp på norr.

I brist på sten tvingas SMA Mineral importera kalk från Kanada och Frankrike för att klara sina åtaganden gentemot SSAB, som behöver sten i stålproduktionen.

Nu har SMA hittat ett gotländskt alternativ – kalk från Gotlands Åkericentrals stenbrott i Etelhem. Åkericentralen har sedan 2008 tillstånd att bryta tre miljoner ton sten.

– Här krossar vi allt från sten till halkbekämpning till sten som används vid byggnationer, husgrunder och likande, säger Conny Ljunggren som ansvarar för verksamheten.

Brottet ligger i det område som SGU (Sveriges geologiska undersökning) pekat ut som högintressant och stenkvalitén duger även för industriändamål.

SMA kontaktade Åkericentralen redan förra året. Då gjordes försök med transporter till Slite, där Apotekskajen var utskeppningsplats. När lastbilstransporterna startat i större skala är SMA:s egen hamn vid Strå slutdestination. Sedan oktober rullar sex lastbilar med släp längs de gotländska vägarna. De hinner med 18 lass per dag, vilket innebär att drygt 600 ton sten transporteras till Fårösund dagligen. För närvarande går 60 procent av all sten som bryts i Etelhem till SMA, men för SMA det är ändå bara en bråkdel av bolagets behov.

– Det är billigare än att importera, men täcker bara någon procent av vårt behov, säger SMA:s produktionschef Thomas Mårtensson och berättar att bolaget tidigare lastat ut över 600 000 ton från Strå under ett år.

För åkarna är SMA en bra affär. De får köra under en period då behovet av transporter inte är så stort. Det är idel glada miner när GA övervakar lastningen i Etelhem en morgon.

– Jag brukar variera väg till Fårösund. Är det inte halt kör jag över Kräklingbo och Gothem, men är det halt åker jag via Visby, berättar Tony Dahlgren som kör för Tume åkeri.

När Tony Dahlgren fått fullt lass är det Emil Rydgarns tur att köra fram, och efter honom står Arne Båtelsson på tur. Snabbt fylls deras bilar med den fraktion som man i Etelhemsbrottet kallar ”kattskallar”, något grövre stenar än de man vanligtvis hanterar.

– Vi kommer att köpa sten även under 2017. Med årets mängd inräknad kan det bli 30 000– 40 000 ton, säger Thomas Mårtensson.

SMA Mineral AB

Bolag med säte i Filipstad med 117 anställda. Daniel Juvél är verkställande direktör.

Omsättningen var i fjol 587 miljoner kronor, en minskning med 11 procent.

Vinsten var 97 000 kronor.

SMA fick den 31 augusti nej på sin ansökan om utökad brytning vid Stucks. SMA har även överklagat regeringens beslut att inrätta Natura 2000-området Bästeträsk till Högsta förvaltningsdomstolen. Ärendet är inte avgjort.

Förutom att köpa sten från annat håll har SMA skrivit till regeringen och bett staten hjälpa bolaget hitta ny mark på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!