Region Gotland är pressat av två EU-direktiv som säger att alla vattentäkter senast 2015 bör ha ett skydd. Regionen har i år hunnit med Visby (överklagat) och vid måndagens fullmäktigesammanträde fick Burs och Träkumla vattenskydd.
En svår nöt återstår att knäcka – Bästeträsk.
Ett förslag till hur ett vattenskyddsområde kan utformas presenterades av konsultfirman Akvanovum AB i oktober. Enligt det hamnar en tredjedel av Nordkalks planerade brott inom primär skyddszon, som föreslås få förbud mot bergtäkter.
Nu har regionen låtit juristen Mårten Bengtsson, som företrätt regionen i alla domstolsförhandlingar om kalkbrytning, analysera vad ett förbud kan få för följder.
Att Region Gotland inte överklagat någon dom måste ses som att regionen accepterat de åtgärder Nordkalk presenterat för att skydda vattnet. Om bolaget får tillstånd för brytning, men stoppas av vattenskyddsföreskrifter, kan Nordkalk kräva ersättning. Det slår miljöbalken fast och det är regionen som måste betala eventuell ersättning.
Hur stort kan ersättningskravet bli?
Nordkalks täkt bedöms ha ett ekonomiskt värde på 10-20 miljarder kronor. Mårten Bengtsson varnar för att Nordkalk kommer att ställa omfattande ersättningskrav: "Även om Nordkalk endast skulle får ersättning för viss del av sina ersättningsanspråk skulle den kunna uppgå till flera hundra miljoner kronor" sammanfattar han.
Mårten Bengtssons rekommendation blir därför att, om förbudet mot täktverksamhet ska vara kvar i primär skyddszon, regionen bör avvakta med att fatta beslut om vattenskyddsområde till dess Nordkalks tillståndsansökan är slutligt avgjord.
– Vi kan inte riskera skattebetalarnas pengar, säger Karl-Johan Boberg (C) en av tekniska nämndens ledamöter som är inne på Mårten Bengtssons linje att avvakta.
Även tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) vill invänta domstolarnas utslag. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill dock gå fortare fram, och vill studera det underlag som tagits fram närmare. Därför bordlades gårdagens beslut om vattenskyddsområdet. Frågan tas upp igen på tekniska nämndens nästa sammanträde i januari, där nämnden förväntas besluta att vänta med Bästeträsk. Därmed kan vattenskyddsområdet för området dröja flera år.