SGU ändrar synen på risk med kalkbrytning

Av de sex myndigheter som yttrat sig om Nordkalks ansökan är det bara SGU som tidigare tillstyrkt att bolaget får öppna ett nytt kalkbrott vid Bunge Ducker. Men nu backar SGU.

Nordkalks ombud, advokat Mikael Lundholm, anser att mark- och milööverdomstolen måste avgöra tillståndsansökan med de förutsättningar som gällde 2014 och bortse från regeringens Natura 2000-beslut.

Nordkalks ombud, advokat Mikael Lundholm, anser att mark- och milööverdomstolen måste avgöra tillståndsansökan med de förutsättningar som gällde 2014 och bortse från regeringens Natura 2000-beslut.

Foto: Krister Nordin

KALKBRYTNINGEN (GA)2018-05-25 07:15

Motparter till Nordkalk hade kallat ställföreträdande generaldirektören för SGU (Sveriges geologiska undersökning) Göran Risberg till förhandlingen i mark- och miljööverdomstolen. Men begäran att han skulle vittna drogs tillbaka, efter det yttrande SGU lämnade till domstolen förra veckan. Efter det behövdes inget förhör, tyckte advokat Johan Öberg som företräder markägare:

– SGU tar tillbaka allt man sagt sedan 2005. Nu tar myndigheten avstånd från det som varit grundbulten i Nordkalks ansökan.

Vid inledningen på onsdagen lade Nordkalk stor vikt vid det som hänt efter att tillstånd beviljades i mark- och miljödomstolen 2014. Regeringens Natura 2000-beslut är en otillåten inblandning i en pågående prövning, anser bolaget, och begärde att mark- och miljööverdomstolen gör sin prövning utifrån de förutsättningar som gällde före regeringsbeslutet.

I går höll Naturvårdsverket sakframställan. Mycket tid ägnades åt att redovisa den undersökning av markerna i Ojnareskogen som gjordes 2015. Krister Mild berättade om de nya rön som 17 dagars fältarbete gav.

– Alla rikkärr är grundvattenmatade och extremt känsliga för förändringar av grundvattennivån, slog han fast.

SGU har inte deltagit i domstolsförhandlingar om Ducker sedan 2010, då JO (justitieombudsmannen) kritiserade SGU för att i samma ärende ha varit konsult för Nordkalk samtidigt som man yttrat sig som myndighet. Men i senaste yttrandet ifrågasätter SGU inte Naturvårdsverkets slutsats om rikkärrens känslighet och risken att de påverkas av en täkt.

Nordkalk har i förhandlingen hävdat att kalksten från Gotland är av stor betydelse för svensk stålindustri. För att bemöta det påståendet hade professorn i nationalekonomi vid KTH (Kungliga tekniska högskolan) Hans Lööf kallats in för att vittna under ed. Hans Lööf medgav att kalksten av hög kvalitet är viktigt för stålindustrin, men påpekade samtidigt att den efterfrågade kvaliteten finns på andra håll.

– Sandvik importerar kalk från Kanada och USA. Kalkstenen utgör så liten den av den totala kostnaden för produktionen, så ökade transportkostnader inverkar väldigt lite.

Hans Lööf berättade även om forskningen för att minska stålindustrins miljöpåverkan. Kalksten spelar stor roll, och med tiden kommer den att ersättas av vätgas.

– Med den nya processen blir behovet av kalk allt mindre, sade han.

Förhandlingen om SMA Minerals tillståndsansökan höll sig inom tidsramen och avslutades i tisdags. Domstolen är dock inte klar med Nordkalk, utan fortsätter med slutpläderingar i dag. Dom om SMA Minerals ansökan lämnas den 11 september. Om samordningen som gällt för huvudförhandlingarna även gäller domarna, är Nordkalks dom att vänta även då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!