SMA Mineral skrev för några veckor sedan i en insändare att företaget skulle bli mer öppet och informera mer om sina intentioner med att bryta kalksten i Klintebys. Därför höll företaget under måndagskvällen en välbesökt debatt på Rondo i Klintehamn där Thomas Mårtensson, platschef på SMA Mineral, politiker och en representant från föreningen Klintetraktens framtid deltog. Över 100 personer fanns i publiken.
– Hur mycket av Gotland ska vi sälja i småbitar innan det bara blir ett enda stort hål. Ett hål till fungerar säkert, men frågan är hur det blir med ett hål till efter det. Vi lever på en nivå i dag som inte är hållbar och vi måste diskutera vad vi är beredda att avstå ifrån och vilka ska betala priset för det som vi konsumerar i dag, frågade sig bland annat Göran Wahlqvist, kassör i Klintetraktens framtid, om en framtida kalkbrytning på Gotland.
Det som de boende runt Klintehamn oroar sig för är bland annat bullerstörning, trafiksituationen och den framtida vattensituationen. Lars Thomsson (C) föreslog en egen trafiklösning från brottet till hamnen.
– Jag tror att de två viktigaste aspekterna i den här processen är bullerpåverkan och trafiklösningar, det är vad jag tror det kommer kokas ned till. Jag ser gärna en separerad trafiklösning, men har stor respekt för den process som är, sa han under debatten.
Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, säger att en framtida kalkbrytning i Klintebys är svår.
– Det är en komplex fråga och samtidigt möjlighet till nya jobb. Vi vet att det behövs arbetstillfällen året runt och att industrijobb behövs. Sedan är det en ny och ganska främmande verksamhet på den här sidan av ön. Vi vill se Klinte som en plats att bo, leva och verka på. Men vi har sagt i samrådet att vi långsiktigt måste säkerställa tillgången till gotländskt vatten. Vårt ställningstagande är vatten, sedan Jobben och därefter miljön, säger Meit Fohlin.
En person i publiken oroade sig bland annat för lagring av kalksten i hamnen och hur man ska göra när det blir bevattningsförbud. Flera oroade sig för att det kan damma från Klintebys och kalklagringen i hamnen:
– Vi kommer göra dammar kring täkten där man pumpar upp vatten som regnar in vatten och täktvatten. Då kan man exempelvis använda det för att vattna på stenen, säger Thomas Mårtensson.
FOTNOT: Meit Fohlins citat om prioriteringsordningen är korrigerat.