Regionen kräver mer analys av brytning

SMA Minerals täktansökan för kalkstensbrytning i Klintebys brister i flera avseenden. Regionstyrelsen tycker att det saknas en analys av hur samhällsutvecklingen i Klintehamn och mellersta Gotland skulle kunna påverkas.

I Klintehamn vill man från SMA Minerals håll ha ännu mer kalkbrytning. Kalken lär sedan skickas via båt från hamnen i Klintehamn.

I Klintehamn vill man från SMA Minerals håll ha ännu mer kalkbrytning. Kalken lär sedan skickas via båt från hamnen i Klintehamn.

Foto: Per Leino

KALKBRYTNINGEN2018-02-23 09:45

Regionstyrelsen har fattat ett majoritetsbeslut om yttrande i samrådet om den planerade kalkstensrytningen i Klinte, Klintebys. Det är SMA Mineral AB som vill ta ut 900 000 ton sten per år på fastigheten som utgör ett 105 hektar stort område.

Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, säger att hon ser flera aspekter som kan vara positiva, främst när det gäller den tilltänkta verksamhetens geografiska läge.

– Det en ny plats där man inte brutit förut och så har vi Klintehamns hamn i närheten.

Samtidigt som hon ser möjligheter så finns det minst lika många frågetecken. Farhågorna om buller, närheten till bostäder och framförallt vattenfrågan, är inte utredda, menar Meit Fohlin.

I det beslutade yttrandet, som ledde till votering i regionstyrelsen, vill man att SMA gör en samlad analys av vad denna förflyttning av den storskaliga stenbrytningen skulle kunna få för konsekvenser på samhällsutvecklingen.

– Samtidigt som det kan innebära 30–40 nya jobb inom den industrin så har vi kanske andra aktörer som vill se en annan utveckling och tillväxt, som turismen.

Regionrådet Lars Thomsson (C) tycker att samhällsaspekten känns något mindre relevant i sammanhanget.

– Jag förstår inte motsättningen, vi i oppositionen håller inte med om att det skulle kunna finnas en intressekonflikt. I stället bör man fokusera på behovet av transport – det kommer behövas helt nya vägar till exempel, för att frakta stenen från Klintehamn.

Förutom undersökningar, vill regionstyrelsen även se en grundligare dialog med Klinteborna och andra i närområdet.

– Vi uppmuntrar SMA till detta, men också att regionen bidrar från sitt håll. Det är en stor komplexitet i frågan, säger Meit Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!