Ministern imponerad av Cementas minskade utsläpp

Under onsdagsmorgonen besökte Närings- och innovationsminister Mikael Damberg Cementa. Under besöket samtalades det om både industrins framtid, Natura 2000-beslut och teknik- och energiomställningen inom svensk industri – kan man driva en industri på miljöns villkor?

Lokalpolikter. Med på besöket fanns representanter från Cementa, IF Metall och den lokala politiken.

Lokalpolikter. Med på besöket fanns representanter från Cementa, IF Metall och den lokala politiken.

Foto: David Skoog

Kalkindustrin2017-07-05 14:13

Att besöka Slite och Cementa har legat på Dambergs dagordning länge, och när han fann en lucka i Almedalsprogrammet passade han på, och fick samtidigt en rundvandring i fabriken.

–  Vi har talat om bolagets syn på de processer som ligger framför oss, men även deras planer på att få ner koldioxidutsläppen från processen, säger Mikael Damberg.

Under förra veckan kom beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen att regeringen inte gjort fel när de tog beslutet om att utvidga Natura 2000-områden som ligger i kalkindustrins tänkta täktområden.

– Det är bra att det är klargjort nu att regeringen hanterade det här formellt korrekt. Regeringen fattade ett beslut, där vi vägde in olika intressen och tittade på den lagstiftning som ska vara, och parallellt med det gjorde vi en stor Gotlandssatsning och pekade ut olika utvecklingsområden där industrin var ett av dem, säger Mikael Damberg.

Kan man driva en framgångsrik industri utan att tumma på miljön?

– Svensk industri generellt har verkligen visat att man kan ligga i framkant av utvecklingen för miljön. Många industriföretag i Sverige gör stora insatser för att bevara biologisk mångfald och jobbar med energieffektiviseringar. Och nu talar svensk industri mycket om det teknikskifte som måste till inom processindustrin, det är där de stora koldioxidutsläppen är. Kan vi som "Sverige AB" få ner utsläppen från industrin och därmed framtidssäkra jobben gör vi både vår insats för klimatet och kanske kan bli världsledande inom innovation i de här områdena, säger Mikael Damberg.

Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa, är nöjd med morgonens möte.

– Vi har haft en väldigt bra diskussion och samtal. Det är ju naturligtvis högaktuellt med Natura 2000-frågan, och vi framförde vår syn om hur problematiskt delar av det förslaget som ligger på regeringens bord är. Vilka konsekvenser det kan få för den här fabriken, för Gotland och inte minst för cementförsörjningen i Sverige om det förslaget blir verklighet. Vi hade en bra diskussion om hur vi ser på konsekvenserna och var utmaningarna ligger för vår del. Vi har naturligtvis för avsikt att ändå försöka få på plats ett tillstånd, men tillståndsprocessen försvåras avsevärt om förslaget i sin helhet blir verklighet, säger Karin Comstedt Webb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!