Cementa har sedan tidigare aviserat att man behöver bryta i fler områden för att säkra tillgången på kalksten för sin cementproduktion efter 2021.
LÄS MER: Cementa vill bryta kalksten i Slite
Cementtillverkaren i Slite har länge varit kritisk till regeringens förslag på nya Natura 2000-områden som man anser försvårar den kommande tillståndsprocessen.
– Vi hade såklart helst sett att frågan var avgjord och inte låg på regeringens bord innan själva processen i domstol, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa i Slite.
Under måndagen presenterade hon, tillsammans med övriga ledningen, i grova drag innehållet i företagets tillståndsansökan som ska lämnas in till mark- och miljödomstolen före årsskiftet.
LÄS MER: Ministern imponerad av Cementas minskade utsläpp
Cementa har gjort en inventering av naturvärdena i och utanför det planerade täktområdet. Det för att analysera sin eventuella påverkan och vilken åtgärd som företaget redan nu ser är möjlig för varje risk. Cementas ledning sticker inte under stol med egenintresset i en sådan omfattande undersökning.
– Vi vill komma in med en komplett ansökan där domstolen ska ha all fakta som behövs för att ta beslut, säger Kerstin Nyberg, miljöchef, om tillståndet som behöver vara klart senast till 2021 för Cementas del.
LÄS MER: Cementa begär möte med miljödepartementet
På måndagskvällen hölls ett mer allmänt möte, i Slite, dit allmänheten bjudits in att ta del av Cementas planer. Flera åtgärder gäller dricksvattentillgången på Gotland, där Cementa genom sin ansökan presenterar konkreta förslag. Ett sådant är finansieringen av ett nytt vattenverk i Slite.
– Där har vi kommit ganska långt. Vattenverket skulle inte bara ersätta det vatten vi använder utan också förstärka vattentillgången på ön, säger Jon Hallgren, miljöingenjör på Cementa i Slite.
I sin ansökan åtar sig Cementa även att förse ön med 300 000 kubikmeter dricksvatten varje år, som ska tas från den egna Slitetäkten.
– Det är alltså betydligt mer än vi gör av med själva på 8 000 kubik. 300 000 kubikmeter vatten motsvarar en tiondel av hela öns förbrukning i det kommunala vattenledningsnätet, säger Jon Hallgren.