Olja ska ersätta fjärrvärme i Fårösund

Efter stora problem med fjärrvärmen i Fårösund ska Gotlandshem nu börja elda med olja. Något som enligt oppositionsrådet Eva Nypelius (C) strider mot regionens miljöpolicy.

Hyresgäst. Maya Roos bor i en av Gotlandshems lägenheter i Fårösund. Hon är trött på att frysa i sin lägenhet.

Hyresgäst. Maya Roos bor i en av Gotlandshems lägenheter i Fårösund. Hon är trött på att frysa i sin lägenhet.

Foto: Anna Ekeroth/arkiv

KALLA BOSTÄDER (GT)2018-01-09 06:15

Problemen med värmen i Gotlandshems 53 lägenheter på Strandvägen, Kronhagsvägen och Stenstuvägen i Fårösund har pågått från och till sedan förra vintern. Strax innan jul eskalerade störningarna i leveransen från Fårösunds fjärrvärme och flera av hyresgästerna frös i sina lägenheter och saknade stundvis varmvatten i kranarna. Gotlandshem bestämde då att de själva skulle ta över värmeförsörjningen av bolagets samtliga lägenheter i Fårösund.

Till Stenstuvägen har en mobil pelletspanna beställts, den beräknas komma på plats under vecka tre i år. När det gäller lägenheterna på Strandvägen och Kronhagsvägen så har Gotlandshem beslutat att de ska starta sina egna värmeanläggningar som inte har använts på tio år.

– Det är två pannor som vi kopplar på, de är eldade med olja, säger Arild Kleven, marknadschef på Gotlandshem.

Är det inte både dyrt och farligt för miljön att elda med olja?

– Det är inte en optimal lösning. Det var därför vi gick över till en fjärrvärmelösning från början, säger Arild Kleven.

Strax innan jul lyckades Fårösunds fjärrvärme laga sin anläggning och hemma hos Maya Roos på Kronhagsvägen i Fårösund har det varit varmt under julhelgen.

– Veckan innan jul var elementen kalla men sedan har det varit bra, säger hon och tillägger att det ändå är kallt i lägenheten, men att det beror på att huset är dåligt isolerat.

Trots att fjärrvärmen från Fårösunds fjärrvärme nu fungerar kommer Gotlandshem inom kort att starta sina egna värmeanläggningar.

– Tanken är att så fort vi fått upp vår värmelösning så drar vi igång det och kör på den resten av vintern, säger Arild Kleven.

Till nästa vinter avser Gotlandshem att ha en mer långsiktig lösning färdig.

– Det är en utmaning för hela samhället att lösa fjärrvärmen. Just nu ligger fokus på att säkra värmeförsörjningen för våra hyresgäster, säger Arild Kleven.

Oppositionsrådet Eva Nypelius (C) är dock kritisk till Gotlandshems lösning på problemet.

– Att börja elda med olja känns inte miljöriktigt. Det är inte den vägen vi ska gå, det är inte i enighet med regionens miljöprogram. Gotlandshem är helägt av Region Gotland och då bör de följa den policy som vi har i regionen, säger hon.

GT 2017 12 16
GT 2017 12 16
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!