Normalt brukar självplockningen vid Bärgården i Källunge starta veckan efter midsommar. Men i år, med strålande sol mest hela tiden, har bären i tunnelodlingarna mognat så tidigt att turisterna som normalt ska utgöra kundkrets inte kommit till ön ännu. Och när ungdomarna som gården brukar anställa för plockning ännu är kvar i skolan en vecka till så riskerade de mogna bären att bli kvar på fälten. Det behövdes ett alternativ.
Lösningen blev att snabbt öppna för självplockning under ett par timmar på söndagen. Att det var många som såg erbjudandet på sociala medier blev Stefan Ohlsson snabbt varse om.
– Jag har aldrig sett så många barnfamiljer här tidigare. Det var säkert hundra bilar.
På måndagen kunde han konstatera, att det var nästan renplockat med jordgubbar i raderna under tunnlarna. Men på andra fält fanns dock 1 500 liter, som hans ordinarie plockare skördade under förmiddagen för leverans till öns butiker.
Plockningen av jordgubbar i tunnlarna inleddes den 19 maj. De plantorna har snart levererat färdigt för säsongen, men på friland har Stefan Ohlsson fyra sorters jordgubbar. Sorterna mognar vid olika tid, och på så sätt förlängs säsongen så att det finns färska gotländska bär under större delen av sommaren.
– Med en sort skulle säsongen inte vara längre än tre och en halv vecka. Nu kan vi skörda under tio veckor, säger han.
Den rekordtidiga starten för självplockningen innebar även ett rekordhögt pris. 90 kronor kilot – dock billigare än vad jordgubbarna i affären kostar för tillfället.
– Det är bra betalt, men så är det en kostsam odling. Vi satte upp tunnlarna den tredje mars. Två dagar senare blåste de sönder i en storm, berättar Stefan Ohlsson som efter torkan 2018 även investerat i bättre möjligheter för bevattning.
Solen och värmen har alltså tidigarelagt säsongen. Det finns gott om bär, långt innan turistsäsongen kommit igång på allvar.
– Högsäsongen startar till midsommar, säger Stefan Ohlsson.
Värmen innebär inte bara att jordgubbarna mognar innan turisterna är här. Det är även torrt, och det påverkar förstås den vattenkrävande jordgubbsodlingen.
– Efter torkan 2018 bestämde vi att vi skulle gräva ut vår större bevattningsdamm. Nu har vi bättre tillgång på vatten, men när det är torrt och vi är hänvisade till konstbevattning blir det en hel del jobb med att flytta bevattningen på fälten, säger Stefan Ohlsson.