Klart med nytt toppjobb för Schelin Seidegård

Gotlands tidigare landshövding Cecilia Schelin Seidegård har fått ett nytt toppjobb, den här gången på fastlandet.

Gotlands tidigare landshövding Cecilia Schelin Seidegård har utsetts till vikarierande landshövding i Kalmar län.

Gotlands tidigare landshövding Cecilia Schelin Seidegård har utsetts till vikarierande landshövding i Kalmar län.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Kalmar kommun2019-10-17 13:42

På torsdagen meddelade regeringen att Gotlands tidigare landshövding Cecilia Schelin Seidegård utsetts till vikarierande landshövding i Kalmar län. Vikariatet gäller från och med den 21 oktober tills vidare, dock som längst till och med den 30 september 2020.

– Cecilia Schelin Seidegård är en mycket erfaren myndighetschef. Hon har även gedigen erfarenhet av att som chef och styrelseordförande leda stora och komplexa organisationer. Det känns tryggt att Cecilia Schelin Seidegård går in som vikarierande landshövding i Kalmar län, säger civilminister Lena Micko i ett pressmeddelande.

Cecilia Schelin Seidegård efterträder Thomas Carlzon som nyligen lämnade sitt uppdrag som landshövding i Kalmar län efter att P4 Kalmar bland annat avslöjat att han betalat ut svarta löner till anställda för att jobba på hans privata fester.

Cecilia Schelin Seidegård säger att rekryteringsprocessen gått "rekordsnabbt" i och med Thomas Carlzons avhopp.

 – De har ett lite tufft läge i Kalmar eftersom de saknar en myndighetschef just nu. Det känns bra att kunna hjälpa till, men det känns såklart även lite omtumlande då det här har gått väldigt fort, säger hon.

Hon berättar att hon inte har några planer på att förändra något när hon kliver in som chef för Länsstyrelsen i Kalmar län.

– Jag ska upprätthålla verksamheten tills dess att det finns en permanent lösning som landshövding. 

Är det så att du kan bli den permanenta lösningen?

– Nej, det är jag inte intresserad av. Mina ambitioner är bara att göra ett bra jobb under tiden som regeringen rekryterar en ny landshövding. Det känns som ett spännande uppdrag, och jag hoppas att jag kommer att ha nytta av mina erfarenheter från Gotland. 

Cecilia Schelin Seidegård var landshövding på Gotland mellan 2010 och 2018. Sedan hon lämnade det uppdraget så har hon ägnat mycket tid åt styrelsearbete i en rad olika styrelser. Vissa av dessa uppdrag kommer hon dock att lämna i och med sin nya roll i Kalmar.

– Jag kan inte sitta kvar i alla styrelser. Jag har tillsammans med regeringen gått igenom de olika uppdrag jag har, och utifrån det kommer jag att kliva av dem som regeringen inte anser är lämpliga att kombinera med tjänsten som landshövding.

Cecilia Schelin Seidegård berättar att hon den närmaste tiden kommer att bo både på Gotland och i Kalmar. 

Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!