Enkäten görs i hela landet varje år, men för att svarsunderlaget ska bli så statistiskt säkerställt som möjligt så beräknas statistiken i fyraårsintervall. 2016 års siffror är alltså ett medelvärde av svarsunderlaget för perioden 2013-2016.
– Gotland har en bättre svarsfrekvens än andra län och regioner, vi ligger på drygt 50 procent men det är synd att vi inte har ännu högre, säger Veronica Hermann, folkhälsostrateg på Region Gotland.
Totalt har 2 453 gotlänningar i åldern 16-84 år de senaste fyra åren uppgett att de haft en ekonomisk kris senaste 12 månaderna, det vill säga att de någon gång haft svårigheter att klara de löpande utgifterna för till exempel mat, hyra och räkningar. Av dessa har 16 procent uppgett att de haft en ekonomisk kris, vilket kan jämföras med 13 procent för hela landet.
Gotland ligger högst bland landets län och har gjort så de senaste fem åren, så länge som underlaget för Gotland är någorlunda tillförlitligt.
– Jag är inte så förvånad. Tre procent är inte jättestor skillnad, men det är ändå en skillnad. Ser man på medelinkomsterna i landet så ligger också Gotland lite lägre, säger Veronica Hermann.
Trenden i landet är att allt färre råkar i ekonomisk kris, siffran har successivt sjunkit från 18 till 13 procent de senaste 10 åren. Även om siffrorna för Gotland också visar på en minskining anser Veronica Hermann att man inte kan dra några slutsatser utifrån siffrorna.
– Någon statistisk skillnad kan vi inte se, det ser ut att vara i samma nivå som de senaste fem åren.