Dagen efter valet 2014 beslutade sig Torun Ström för att bli politiskt aktiv.
– Efter det valresultatet blev det så tydligt att jag var tvungen att engagera mig i något jag tror på, berättar hon.
Valet föll på Feministiskt initiativ, och så småningom skulle hon bli vice ordförande i sin dåvarande kommun Simrishamn.
– Många kallar oss vänster men för mig är det inte viktigt att profilera mig som höger eller vänster. Fi för mig handlar om rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter, och jag drogs även till välfärdspolitiken, berättar Torun Ström.
Fi:s partiledare Gudrun Schyman kommer från Simrishamn, och jobbade tätt tillsammans med Torun Ström under hennes tid i kommunen.
– Det var jättelärorikt. Hon är något väldigt speciellt och häftig på så många sätt, dels gällande det politiska men hon är även en fantastiskt bra människa, säger Torun Ström.
För drygt ett år sedan flyttade hon och sambon till Visby, där hon nu arbetar som socialsekreterare. Att fortsätta med politiken var självklart. Nu är hon nyvald styrelseordförande för Fi Gotland, och är andranamn på partiets lista till fullmäktige.
– Det är jättetufft att vara fritidspolitiker, och vi är ett litet parti med små resurser. Det behövs nya människor, säger Torun Ström.
Under denna mandatperiod har Fi ett mandat i regionfullmäktige på Gotland, men lyckades inte ta sig in i riksdagen i förra valet. Men Torun Ström tror att detta kan ändras efter höstens val.
– Jag tror att vi kommer utöka antalet mandat i fullmäktige, allt pekar på det. Jag hoppas även på riksdagen. Många tänker säkert att det är bortkastat att rösta på oss till riksdagen, men det är viktigt att även rösta nationellt och det är verkligen inte bortkastat, säger hon.
Har du någon politisk förebild?
– Jag vet inte om jag har någon förebild men det finns politiker jag ser upp till. Till exempel Jan Eliasson, för mig är han en person som står för ett Sverige som en diplomatisk plats som sträcker ut handen åt andra och värnar om mänskliga rättigheter, säger Torun Ström.
Vilken är din drivkraft i politiken?
– Rättvisa. Att alla ska få ta plats och att samhället ska kunna omfamna alla oavsett ursprung, kön, religion eller ålder, säger hon.