Gotlänningen bakar tusen kanelbullar

Den fjärde oktober firas traditionsenligt högtidsdagen för kanelbullar. Hemligheten sitter enligt bagaren Manfred Brunner i degen.

Manfred Brunner med nygräddade kanelbullar.

Manfred Brunner med nygräddade kanelbullar.

Foto: Dennis Pettersson

KANELBULLENS DAG2018-10-04 10:35

Den karaktäristiska doften av kanelbullar väller ut ända på gatan utanför konditoriet Norgatt i norra Visby under torsdagsmorgonen. Det är kanelbullens dag och Manfred Brunner har varit igång med i bageriet sedan 03.45.

– Vi kommer baka omkring 1000 bullar idag, oftast börjar jag lite senare men det är alltid bra med marginaler, man vet aldrig vad som händer, säger han.

Manfred Brunner menar att kanelbullens dag vuxit sig större under de senaste tio åren och gått från att vara en liten markering i kalendern till att bli en nästintill helig dag för bakverksälskande människor.

– Alla har växt upp med kanelbullen. Den hör liksom till svensk kultur och har blivit en riktig klassiker och den kommer nog alltid stå sig starkt, säger Manfred Brunner.

Vad är egentligen hemligheten bakom en riktigt god kanelbulle?

– Det handlar om att få till en bra deg till att börja med. Det är nästan det viktigaste. Sen ska man hitta en bra fyllning, en del föredrar smörfyllning. I våra bullar har vi en blandning av smör och mandelmassa, säger Manfred Brunner.

Vilket är det vanligaste nybörjarmisstaget när det bakas kanelbullar?

– Det ska vara rätt konsistens på degen. Många plockar den för tidigt vilket leder till att den går sönder. Det ska gå att dra i degen utan att den går sönder, säger han.

Varje år säljs det mellan 6,5-7 miljoner kanelbullar runt om i landet och så många som 51 procent av svenskarna äter minst en kanelbulle under kanelbullens dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om