Här stjäls flest cyklar på Gotland

De senaste åren har antalet cykelstölder ökat på Gotland. För polisen är det däremot svårt att lösa fallen då det ofta saknas både bevis och misstänkta.

Statistik över cykelstölder på Gotland mellan 2016 och 2018.

Statistik över cykelstölder på Gotland mellan 2016 och 2018.

Foto: Grafik: Mona Staflin

KÄPPAR I HJULEN2019-04-15 06:30

I början av april auktionerades närmare sjuttio av polisens hittegodscyklar ut. Trots det är det fortfarande många kvar i polisens förråd i Visby.

– För att vi ska kunna sälja vidare en cykel måste den ha varit här i tre månader utan att någon har kommit in och letat efter den, säger Ulf Nybom som är ansvarig för cykelförrådet.

Hit kommer de cyklar som privatpersoner har hittat eller de som polisen själva har trillat över. Den månad då flest cyklar brukar lämnas in är, enligt Ulf Nybom, i september. Årligen upphittas mellan fyrahundra och femhundra cyklar runtom på Gotland.

– Det kan vara att någon har reagerat på en cykel i ett buskage och sedan är de vänliga och kör hit den. Eller så stöter vi på stulna cyklar i samband med andra ärenden, berättar Christian Molin som är förundersökningsledare på enheten för mängdbrott.

LÄS ÄVEN:Cykelstölderna ökar i landet

Under de senaste åren har antalet cykelstölder ökat i hela landet och det gäller även på Gotland. 2016 var det 396 cyklar som anmäldes stulna runtom på ön, och 2018 var det 469. 2017 var siffran ännu högre då den låg på 486 anmälda stölder. Tyvärr är en annan trend att just de anmälningsärendena vanligtvis läggs ned. Av de 1 351 fallen från de senaste tre åren så har endast 13 gått till åtal.

– Cykelstölder är svårutredda för oftast har vi ingenting att gå på. Det är ett svårt brott att lösa, säger Christian Molin.

Däremot framhäver han att det självklart är viktigt att anmäla en cykelstöld, både för att ägaren ska kunna få ut något på försäkringen samt för polisens statistik.

Christian Molin berättar vidare att det inte bara är dyra cyklar som stjäls utan även billigare modeller. Den gemensamma nämnaren är att det ofta är cyklar med dåliga lås, och som står på platser där många rör sig, som blir stulna. Om man ser till de senaste tre åren har flest anmälda stölder skett på Kung Magnus väg, Österväg samt Jungmansgatan i Visby.

– Många som tar en cykel gör det för att flytta sig från a till ö. Det är något som sker i stundens ingivelse. Sedan finns det såklart även de som stjäl nya cyklar, säger han och berättar om ett fall då en man stal märkescyklar för att sedan plocka isär dem och använda delarna till att konstruera egna cyklar.

Se statistiken i större format här!

Det råd som Christian Molin ger till cykelägare är att ha ett ordenligt lås, som ett helgjutet bygellås. Samt att sätta fast den i något som är svårt att lyfta med.

– Det är bra att ha koll på cykelns ramnummer och stöldskyddsmärkningen om den skulle bli stulen. Unika kännetecken är viktiga för oss. Det är en härlig känsla när någon kan få tillbaka sin cykel, säger Christian Molin.

emelie.stenqvist@gotlandsmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!