Kapellmästarna bor mitt i kyrkohistorien

Köper man ett frikyrkokapell får man ett stycke intressant historia på köpet, och man får även vara med när Kapellmästarna har sitt årliga möte.

Det är 30 grader ute när Kapellmästarna håller sitt årliga möte. Men att samla alla deltagare inomhus är inget problem. Kapellet i Kappelshamn har gott om plats i stora salen.

Det är 30 grader ute när Kapellmästarna håller sitt årliga möte. Men att samla alla deltagare inomhus är inget problem. Kapellet i Kappelshamn har gott om plats i stora salen.

Foto: Per Leino

Kappelshamn2021-07-18 20:06

Ägarna av frikyrkokapell ses bara en gång om året, alltid den 14 juli. I år var det 30 grader varmt när Kapellmästarna möttes i Kappelshamn. Genast såg man en av fördelarna med att äga ett kapell. När det var för varmt att sitta ute gick det smidigt att samla de 20-talet deltagarna i kapellets stora sal.

De flesta av Gotlands frikyrkokapell byggdes under andra halva av 1800-talet. Metodistkapellet i Kappelshamn invigdes 1876. För 40 år sedan fick Karin Dubergs familj veta att kapellet var till salu. Nu har kapellet varit familjens fritidsboende i många år. Stora salen har utrustats med braskamin, och runt den finns en soffgrupp. I ett hörn av salen finns en musikavdelning, och mitt i salen står ett spelbord där familjen ofta samlas för att spela brädspel eller hålla på med frågesport. Men samtidigt finns altarring, predikstol och altartavla kvar.

Efter att Karin och Dag Duberg berättat om kapellets historia, och om hur de tänkte ta vara på historien när de tog över, är det dags för frågestund. Vissa frågor är återkommande: "Vad har ni för uppvärmning?"  "Hur har ni isolerat?"

Att äga ett kapell är lite speciellt. Ett fåtal av dem på Gotland är byggnadsminnen, bland annat Hjorterianernas kapell i Burs, metodistkapellet i Katthammarsvik och Grötlingbo baptistkapell. Med dem gör man inte som man vill.

För övriga är friheten större, eller...?

– Man får finna sig i att intresset för vad du gör är stort. Alla i socknen har en relation till kapellet. Många har gått i söndagsskola där, säger Marianne Cedervall som äger kapellet i Ala.

En del kapell är svåra att göra om. Som i Burs, där Peter och Eva Ramberg har kvar dopgraven i pingstkapellets stora sal.

– Det är en jättestor gjuten pjäs. Den går inte att flytta, berättar Peter.

Att fylla den med vatten är inte heller aktuellt, eftersom den skulle sluka tusentals liter.

1983 köpte Marianne Cedervalls mamma kapellet i Ala. Där huserar Marianne nu. När hon fick kontakt med Lena och Peter Stjernström som 2010 köpt kapellet i När väcktes tanken att det skulle vara roligt att träffa fler kapellägare.

– Först var vi bara 2-3 stycken, men nu är vi upp i 25 kapellägare, berättar Marianne Cedervall.

Och man kan bli många fler. Baptister, metodister, EFS, Pingströrelsen och missionskyrkan byggde många kapell. I flera socknar finns det mer än ett. Kapellmästarna kan bli ett stort sällskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!