Efter 20 år i Stockholm tröttnade Anders och Maria Littorin på trafiken som gjorde att det kunde ta timmar att ta sig fram och tillbaka till jobbet. När de var på Gotland för att Anders skulle tävla på Gotland Ring hyrde Maria moped och såg sig omkring. Av en slump körde hon förbi den lilla gården med tillhörande mark och en till salu-skylt vid vägen.
– När vi flyttade hit insåg vi att vi måste hitta på något, säger Anders Littorin och berättar att det har gått tio år sedan dess och att de båda stortrivs i det Kappelshamn som har välkomnat dem med öppna famnen.
I Stockholm hade Anders jobbat många år på Säpo.
– Jag var livvakt åt kungafamiljen, men när jag blev runt 50 år tyckte ledningen att jag började bli för gammal, säger han och berättar att han efter flytten till Gotland bland annat har jobbat två år på fiskebåt och med säkerhetsfrågor åt länsstyrelsen.
Maria har en bakgrund inom vården samt som egenföretagare, men från Gotland fortsatte hon som etableringsansvarig för en rikstäckande butikskedja och hoppar in i hemtjänsten som timvikarie. När fem stugor med 30 bäddar vid Norrvange i Kappelshamn blev till salu slog de till och numera jobbar både Anders och Maria som entreprenörer i egna bolag i stuguthyrningsbranschen.
Efter att ha väntat på bygglov i mer än fyra år kunde de sommaren 2018 sätta igång med nästa steg i utvecklingen. På det tidigare skogsbetet har sex tomter styckats av och i sommar står de två första husen klara. Byggmaterialet är väldiga limträbalkar, som normalt bara brukar användas i takkonstruktioner.
– Att bygga klimatsmart är både viktigt och efterfrågat, säger Maria Littorin medan hon och Anders visar runt och förklarar fördelarna med limträbalkar.
Under de årtionden som träden vuxit har de lagrat koldioxid från luften, koldioxid som nu lagras i väggarna i stället för att bidra till klimatförändringar. Limträbalkarna tillverkas på ett företag i Fränsta utanför Sundsvall. De är 16,5 centimeter tjocka och bildar både innervägg och yttervägg i ett stycke utan isolering.
– Varje balk väger mellan 300 och 400 kilo, de kommer på lastbil och vi fick köpa en gammal kran för att klara av det här, säger Anders Littorin som nu kan räkna kranförare på amatörnivå till sitt breda motorintresse.
Lokala hantverksfirmor hjälper till med bland annat schaktning och avlopp. Annars bygger Anders det mesta själv för hand och kapar limträbalkar med hjälp av motorsåg. Takten är ett hus om året.
– Man kan säga att det här är vår pensionsförsäkring, säger han och berättar att stugorna kommer att hyras ut året om för att säljas av så småningom.
Varje hus är på 80 kvadratmeter, har plats för max åtta gäster med två badrum och stort luftigt kök. Limträbalkarna är vitmålade på insidan och intrycket är en modern variant på timmerstuga.
– Anders kommer från Jämtland och där är det vanligt att bygga i trä. Det är ett material som rör sig och klarar skillnader i fukt och värme, säger Maria Littorin och berättar om limträbalkarnas förmåga att lagra solenergi på dagen för att värma med nattetid.
De sex husen i Kappelshamn är inte de första på Gotland som byggs med limträbalkar från leverantören utanför Sundsvall. Anders och Maria Littorin planerar för solpaneler på taken och menar att det känns självklart att bygga klimatsmart.
– Men vi är inga miljömuppar, vi vill bara göra så gott som vi kan, säger Anders Littorin.