Regionen varnar: Drick inte vattnet i Kappelshamn

Region Gotland varnar på sin hemsida samt via sms och mejl att man inte ska dricka vattnet i Kappelshamn. Detta på grund av både dålig lukt och smak. Orsaken är ännu inte kartlagd men felsökning pågår enligt Patrik Johansson, chef för vattenenheten.

Patrik Johansson, chef för vattenenheten säger att vattnet i Kappelshamn för närvarande inte ska drickas eller användas i matlagning. Inte ens om man kokar det först.

Patrik Johansson, chef för vattenenheten säger att vattnet i Kappelshamn för närvarande inte ska drickas eller användas i matlagning. Inte ens om man kokar det först.

Foto: Henrik Radhe

Kappelshamn2024-06-24 15:12

Under måndagseftermiddagen gick ett sms och mejl ut till gotlänningar om att man inte ska dricka vattnet i Kappelshamn. På regionens hemsida Gotland.se kommer regionen att uppdatera med mer information vartefter.

Patrik Johansson är chef för vattenenheten:

– Det har inkommit klagomål från ett antal kunder om att vattnet luktar, men framförallt smakar illa. Vi är där och felsöker nu för att se om det är problem med råvattentäkten eller om det är något annat som hänt med vattnet, säger han.

Enligt Patrik Johansson bör man under tiden inte använda vattnet alls.

– Inte ens koka det, säger han.

Vad det skulle kunna bero på vill vattenchefen inte spekulera i. Men han säger att regionen kommer att köra ut vatten till olika platser i Kappelshamn, och uppmanar allmänheten att hålla koll på regionens hemsida för vidare information.

– Att spekulera skapar bara onödig oro. När vi får mer information kommer vi att gå ut med den till allmänheten, säger han.

Vid 17.58 på måndagen uppdaterade Region Gotland sin hemsida angående vattnet i Kappelshamn. 

Informationen om att även hushåll med egen brunn innefattas av rekommendationerna är ändrad. Enligt hemsidan gäller rekommendationerna nu endast kommunalt vatten. 

Rådet att varken dricka vattnet eller att använda det till matlagning gäller fortsatt. Enligt hemsidan ska man även undvika att borsta tänderna med vattnet i kranen. Att duscha och diska med vattnet går däremot bra så länge man upplever att vattnet "luktar okej". 

Region Gotland jobbar nu för att så snart som möjligt få två vattentankar på plats, en vid Kappelshamns hamn och en vid vattenverket. 

Rekommendationerna kring vattnet i Kappelshamn berör cirka 200 kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!