Sedan ett knappt år tillbaka har en arbetsgrupp bestående av Länsstyrelsen på Gotland, Region Gotland, Försvarsmakten, Rederi AB Gotland samt Trafikverket ägnat sig åt att hitta en lösning på frågan om en gotländsk reservhamn. Deras arbete har mynnat ut i rapporten "Reservhamn Gotland", som lämnades in till Trafikverket på fredagen.
I dagsläget är Visby hamn den enda som kan användas för färjetrafik, och man konstaterar i rapporten att en allvarligare olycka eller liknande i hamnområdet skulle få stora konsekvenser för Gotland.
– Utan en reservhamn är Gotland mycket sårbart. Om inte färjeförbindelserna fungerar blir livsmedelsförsörjningen kritisk redan efter några få dygn, medan sjukvården får brist på läkemedel och rena textilier, säger Amy Rankin, kris- och beredskapsstrateg vid Länsstyrelsen på Gotland.
Arbetsgruppen har i första hand utrett Slite hamn och Kappelshamns hamn som de två huvudalternativen att fungera som reservhamn, och i rapporten pekar man nu ut den senare som det lämpligaste alternativet. Anledningen är att överfartstiderna från Kappelshamn är kortare än från Slite.
För att Kappelshamns hamn ska kunna fungera som reservhamn krävs dock omfattande renoveringar. Tidigare har kostnader på uppemot 20 miljoner nämnts för att möjliggöra för bilar och lastbilar att kunna köra på och av färjor i hamnen. Länsstyrelsens förhoppning är att Trafikverket, åtminstone delvis, ska finansiera en renovering.
Det är Fortifikationsverket som äger Kappelshamns hamn, och enligt Amy Rankin är de positiva till att använda den som reservhamn.
– De ser fördelar med att det finns en reservhamn, och de är positiva till att vi kan ha en samverkan i hamnen, säger hon.