På måndagsmorgonen möttes de gotländska seglarna Per-Erling Evensen, 64 år och Lars Ljung, 76 år, i Richards Bay i Sydafrika.
– Lasse kom i morse och vår båt kom hit för en vecka sedan, säger Per-Erling Evensen som lämnade hamnen i Visby för två år sedan och nu seglar tillsammans med Tomas Boijsen på S/Y Nerthus.
I Richards Bay kommer de nu att invänta bra väderförhållanden innan de åter ger sig ut, var för sig, för att segla vidare mot Port Elisabeth.
– Det ska blåsa upp och det här är rätt tuffa vatten så det gäller att komma i fas, säger Per-Erling Evensen.
När det blåser i motsatt riktning mot strömmarna så kan vågorna bli extrema.
– Det kan bli väldigt farligt. Det varnas i sjökorten för monstervågor och man pratar om vågor om 60 fot. Det är alltså 20 meter, lika högt som ett höghus. Man vill inte hamna där så vi följer vädret väldigt noga, säger Per-Erling Evensen.
Under resan har de båda varit med om en mängd upplevelser. Ett av Per-Erling Evensens starkaste minnen är när han fick simma och dyka med knölvalar utanför Tonga i Stilla havet.
– De säger ju att om man har tittat en val i ögonen så förändras livet och det känns verkligen så, säger han.
Seglingen har förändrat livet för de båda på många sätt. På sina segelbåtar tar de dagarna som de kommer.
– Vi är gäster i en tillvaro där väder och vind styr, man blir ett med havet, säger Per-Erling Evensen.
Lars Ljung seglar ensam jorden runt på sin båt Arianna af Valleviken. Han har bland annat seglat längs Patagoniens kust som är den sydligaste delen av Sydamerika och begränsas i väster av Stilla havet.
– Det var en fantastisk upplevelse med otroligt fin natur, man får uppleva mycket, säger han.
14 dagar tog det för honom att korsa Indiska Oceanen, helt ensam ombord.
– Man vänjer sig vid att segla ensam, det är väldigt skönt och man är väldigt fri.
Lars Ljung upplever det även som lättare att få kontakt med människorna han möter om han är ensam. Bland annat har han seglat till ön Vanuatu utanför Australien där han blev väl emottagen av ursprungsbefolkningen.
– Befolkningen där har blivit uppmärksammade som världens lyckligaste folk. De är otroligt glada och lyckliga trots att de ett av världens fattigaste folk, säger han.