Här är Gotlands 13 farligaste stränder

Här är Gotlands 13 farligaste badplatser. Lär dig mer om farliga strömmar och hur du undviker dem.

LIVRÄDDARE. Tord Thuresson är länskonsulent på Svenska livräddningssällskapet på Gotland och är en av livräddarna som håller koll på badgästerna på Tofta strand under högsommarveckorna.

LIVRÄDDARE. Tord Thuresson är länskonsulent på Svenska livräddningssällskapet på Gotland och är en av livräddarna som håller koll på badgästerna på Tofta strand under högsommarveckorna.

Foto: Petra Jonsson/Arkivfoto

karta2017-06-24 15:15

Sjöräddningssällskapet har pekat ut de 13 farligaste platserna för bad på Gotland, på grund av sina förrädiska undervattensströmmar. SE KARTAN!

– Risk för olyckor finns överallt där det finns vatten, men vi har pin pointat några ställen och där har det satts upp skyltar, säger Tord Thuresson, länskonsulent på Svenska livräddningssällskapet på Gotland.

Utströmmar skapas framförallt vid pålandsvind, runt uddar eller mellan två landmassor.På många platser finns också pallkanter i vattnet där botten sluttar tvärt och blir bråddjupt.

LÄS MER: MSB - Utströmmar vid badplatsen

Tord Thuresson påpekar att utströmmar egentligen inte har något med pallkanter att göra.

– Om strömfåran går över en pallkant, tror man att det kan bildas en nedåtström. Jag hävdar att djupet till pallkanten också avgör, det måste vara "rätt" djup för att en nedåtström ska bildas.

Han ger som exempel Digerhuvud på Fårö där det finns pallkanter och där han själv många gånger har dykt utan att hamna i några underströmmar.

– Det vanligaste när det bildas utströmmar är att det blåser rakt in i en liten bukt eller vik, vilket får vattnet att tryckas ihop och bilda en strömfåra i mitten. Det blir ofta djupare i fåran också eftersom sanden följer med vattnet ut, förklarar Tord Thuresson.

En strömfåra kan gå rakt ut från land eller längsmed strandlinjen. Det viktiga är att simma i sidled ut ur strömmen.

– Så länge man inte får panik klarar man av ganska mycket, säger .

De platser runt om på Gotland där varningsskyltar satts upp, är platser där olyckor inträffat.

– Men vatten förflyttar sig och strömmar kan uppstå var som helst. Under de 21 år som vi varit på Tofta strand har vi räddat två personer som fastnat i strömfåror.

Tord Thuresson påpekar också att frånlandsvind är en mycket större riskfaktor än utströmmar.

– Frånlandsvind är den absolut vanligaste olycksorsaken, barn på flytande badleksaker som far iväg från land. Föräldrarna får panik och försöker simma efter. Under de här 21 åren har vi hämtat 50-60 barn som drivit ut från Tofta strand.

De senaste åren har cirka 110-140 personer omkommit varje år i Sverige genom drunkning. Betydligt fler män än kvinnor drunknar och den vanligaste orsaken är att man överskattar sin egen förmåga.

– Vatten kräver respekt, oavsett var man är. Många föräldrar sjunker in i sina mobiltelefoner och har inte uppmärksamheten på sina barn. Låt inte vattnet vara barnvakt, säger Tord Thuresson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!