Mellan 120 och 130 personer deltog i övningen mellan räddningstjänsten, hälso- och sjukvården, polisen, Swedavia, luftfartsverket och flygflottiljen F17G på Visby flygplats under torsdagskvällen. Även larmtjänsterna JRCC och SOS Alarm deltog i övningen.
– Vi övar på hur man jobbar tillsammans vid en stor olycka, säger Christer Stoltz, beredskapschef vid Region Gotland.
Enligt övningens instruktioner ser flygledningen hur flygplanet, en ATR 72-600, kraschlandar öster om landningsbanan på Visby flygplats. Flygledningen larmar ut haveri med känd haveriplats och kommunala räddnings- och sjukvårdsresurser förbereder sig för insats på platsen. Precis som om det skulle vara skarpt läge dirigeras räddnings- och sjukvårdsresurser dit och räddningsledare ur kommunal räddningsstyrka övertar ansvaret för undsättningen.
Först på plats är flygplatsens egen personal därefter anländer den kommunala räddningstjänsten som tillsammans genast börjar spruta skum på de brinnande flygkroppsdelarna.
Inne från i en buss, som ska föreställa en del av flygplanet, börjar någon ropa på hjälp och snart är räddningsarbetet med sjukvårdspersonal i gång.
I uppblåsbara katastroftält skapas samlingsplatser där olika sjukvårdsgrupper bestående av akutsjuksköterskor och narkosläkare arbetar.
– Vi har hand om det mest basala. Vi ska stabilisera de som har livshotande skador, det handlar mycket om prioritering, säger akutsjuksköterskan Daniel Holmberg.
Senast den här typen av större övningar genomfördes på Gotland var 2011 då man övade med en så kallad okänd haveriplats.
– Egentligen spelar det inte så stor roll om övningen handlar om ett flyghaveri, brand på ett diskotek eller en bussolycka, det handlar om att vi ska öva på att samverka, säger Christer Stoltz.
Att öva med ett scenario är viktigt för att få testa hur allt fungerar i praktiken.
– Vi testar hur radiokommunikationssystemet Rakel fungerar, det kan även handla om detaljer som hur man gör för att få ut passagerarlistor eller hur man tar sig in på flygplatsen, säger Christer Stoltz.
Vid en katastrof med många skadade kopplas även sjukhus på fastlandet in om vårdplatserna på Gotland inte räcker till.
– Vi har begärt att Stockholms läns landsting ska inventera sjukhusplatser och kontaktat Visby lasarett för att se om de har möjlighet att skriva ut andra patienter, säger Christer Stoltz när övningen pågått lite drygt en timme.