Örnen som landade mitt bland lammen i Kattvik

Kungsörnen är en mäktig rovfågel och väcker intresse hos både djur och människa. Här är historien bakom bilden som togs i Katthammarsvik.

Den stora fågeln får uppvaktning av en grupp nyfikna lamm.

Den stora fågeln får uppvaktning av en grupp nyfikna lamm.

Foto: Läsarbild/Viking Pettersson

Katthammarsvik2019-10-02 20:20

Många kommer aldrig så här nära en kungsörn, men i den här lammhagen i Katthammarsvik hände det ovanliga. Den stora fågeln får uppvaktning av en grupp nyfikna lamm.

– Jag tror bara lammen är nyfikna och vill komma fram och lukta. Man kan misstänka att det är något fel på fågeln, säger fågelexperten Sivert Söderlund när han ser bilden.

"Det är sambon som fotat på cirka fem meters avstånd. Numer är örnen hämtad och inlagd på rehabilitering. Konstaterade att det var en sjuk och mycket mager kungsörn", skriver Magdalena Hultström i Katthammarsvik, som skickade in bilden. 

Den som hittar en skadad örn ska höra av sig till polisen eller länsstyrelsen, de har kontakt med en viltvårdare som tar hand om skadade örnar. 

– Ser man en örn och misstänker att det är något fel ska man ringa, säger Sivert Söderlund.

Kungsörnen är en imponerande fågel. Som fullvuxen har den 190-225 centimeter mellan vingspetsarna och chanserna att få se den är störst på Gotland. 

– Vi är det örntätaste landskapet i Sverige. De är inte hotade, men vindkraftverken slår ihjäl ett antal per år. Hur många vet man inte, en del går åt helt enkelt. Örnarna lever på vilt som vitkindade gäss, rävar och vad de får tag i. Det har alltid talats om att de tar lammungar, men jag är inte säker på att de tar friska ungar, säger Sivert Söderlund.

Att bilden förevigar ett unikt tillfälle håller han med om. Trots ett mångårigt ornitologiskt intresse har han aldrig sett en kungsörn på så nära håll. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!