Det är full verksamhet på Bagarns konditori i Hemse. Klockan närmar sig tolv och med hungriga magar beger sig ett brokigt klientel till den klassiska mötesplatsen mitt i samhället. Runt borden sitter ortsbor, hantverkare, regionanställda, pensionärer, studenter...
– Det finns en tradition kring Bagarns som är väldigt stark, säger 34-årige Roger Jonasson.
För drygt tre år sedan tog han och systern Helene över familjeföretaget. Jonassons bageri och konditori, som det hette från början, startades år 1908 av Blekingesonen Wiktor Jonasson i ett hus som låg på samma tomt som folkhögskolan i Hemse. I dag huserar kaféet på Storgatan. På 1950-talet tog Wiktors son Harry över företaget. Efter hans hastiga död 1972 fick 19-årige sonen Kenneth ta över. Under sina 45 år på fiket blev han ”Bagarn” med hela Gotland. Efter flera decennier med hjärtproblem somnade han in i sitt hem den 1 april 2017.
– Pappa var en stor personlighet som ville alla väl. Han var väldigt snäll och generös som skänkte mycket pengar till idrottsföreningar, och sjukhuset. Han ville gärna ge så mycket han kunde, det var hans motto, säger Roger Jonasson och fortsätter:
– Alla visste vem han var.
Innan Kenneths död lämnade han över sitt livsverk till barnen.
– Han avslöjade det under ett musikkafé i trädgården för snart fyra år sedan, säger Roger.
Från scenen ropade Kenneth upp sina barn och frågade om de ville ta över.
– Jag blev lite tagen på sängen. Då var både jag och min syster ganska ovetande. Han var ganska intensiv, säger Roger och ler.
Som personer är de kanske inte särskilt lika. Bagarn stod gärna i rampljuset, samtidigt som Roger, ”Lill-Bagarn”, hellre jobbar i bakgrunden. Men det råder inga tveksamheter om att han är sin fars son. Frågan är om det är blod eller mjöl som rinner i deras ådror.
– Jag växte upp i bageriet, det har alltid varit en del av livet. Efter skolan gick man hit och hjälpte pappa baka någon kaka. Pappa var här dygnet runt kändes det som, så för att få träffa honom fick man vara här. Mamma jobbade också här och förr i tiden bodde farmor på övervåningen, berättar Roger.
Mamma Hedy Jonasson arbetar än i dag i kaféet. Systern Helene bor på fastlandet, men hjälper till när hon är hemma och ansvarar för pappersarbete som schemaläggning. Dessutom arbetar Rogers fru, Rebecca Eriksdotter Jonasson, på Bagarns. Faktum är att de träffades i jobbet.
– Jag hade praktik här i tvåan på gymnasiet, berättar hon.
Efter praktiken höll de kontakten, och resten är historia.
– Jag blev kvar här, säger hon och tittar på Roger.
Den 10 augusti i år gifte de sig och tillsammans har de barnen Liam, 8, och Elize, 4.
– Vår son börjar få upp intresset för kaféet. Det var mycket traktorer förut men nu är han med mig här på kvällarna när jag förbereder inför morgondagen, och han har varit med vissa dagar i sommar när vi inte kunnat ordna barnvakt, precis som jag var när jag var liten. Förra året var han med och kokade karameller på Hemse torgdag, säger Roger.
Över 100 år har gått sedan familjen Jonasson öppnade sitt kafé. Under tiden har familjen lyckats skapa en hel del minnen och historier.
– När min far åkte Gotlandsbåten en gång hörde han hur de framför honom i kön nämnde Bagarns. Då frågade han varför de skulle till Gotland och de svarade att de bara hade en grej bestämt, och det var att åka till Bagarns. Det tyckte pappa var roligt.
Trots att de är inne på den fjärde generationen har tiden stått stilla sedan 60-talet på Bagarns.
– Vi vill behålla känslan av dåtidens kaféer. Många satsar på bake-off, här kan du både få en småkaka och ägg- och ansjovismacka. Det är viktigt att det får finnas kvar, vi vill bevara det klassiska, säger Rebecca.
– Vi för vidare pappas arv, säger Roger.