Att medeltidsklädda människor promenerar runt i centrala Visby är inget som får en att höja på ögonbrynen. Åtminstone inte under vecka 32. Men det är inte alltid så att klädvalet uppskattas.
När en man, som vill vara anonym, skulle ut och festa på fredagen fick han ett tvärt nej i dörren till Gutekällaren. Vakterna hänvisade till krogens klädpolicy och mannen fick därför inte komma in. Ubbe Wallin, Gutekällarens ägare, menar att det inte handlar om att det var just medeltidskläder som mannen bar.
– Det handlar om att vara utklädd överhuvudtaget. Vi har en klädkod som är casual clothing. Det är ganska vanligt förekommande att ställen har en policy. Vill man vara utklädd får man vara det men då finns det ställen som är anpassade, säger han.
Hur skulle det vara om en möhippa kommer till er?
– Ofta ringer de som arrangerar en möhippa och frågar om det skulle vara okej att de har klätt ut bruden. Då kan vi fråga på vilket sätt och ja då kanske man kan göra ett undantag, säger Ubbe Wallin.
Han lyfter även fram att klädkoden existerar av andra anledningar och exempelvis får man inte komma in på Gutekällaren i tofflor.
– Då handlar det om skaderisken och därför ska man ha skor.
Magnus Larsson, som är ordförande i Gotlands krögarförening, säger att han inte har hört något om Visbykrogarnas klädkoder gällande just utklädnad. Däremot tycker han inte att det är konstigt att vissa väljer att ha regler.
– Det finns restauranger i Stockholm där man till exempel inte får ha fotbollskläder. Det är upp till varje affärsidkare att fatta beslut och jag har svårt att se att det ska vara ett problem, säger han.
På Munkkällaren har man ingen speciell klädkod och därmed är det fritt fram att komma i utklädnad.
– Gäster får ha på sig vad de vill bara de inte döljer något. Man måste kunna se vem det är. Sedan kan de inte komma in medeltidsklädda och tycka att kniven eller pilbågen tillhör. Men det finns de som kommer med jättevackra kläder. Vår policy är att alla är välkomna oavsett klädsel, säger ägaren Lennart "Lenta" Rosenlund.
Samtidigt förstår han att vissa ställen har andra arbetssätt.
– Det har ju att göra med vad man som ägare tycker är god ton på ens krog.