Klart vatten-projektet fortsätter – här är socknarna som står näst på tur

I slutet av veckan får 500 fastigheter brev från Klart vatten. Då får du veta om du är en av dem som måste åtgärda ditt undermåliga avlopp.

DYRT. Kostnaden för vatten och avlopp är så hög i Västervik att det i praktiken blir en dold skatt.

DYRT. Kostnaden för vatten och avlopp är så hög i Västervik att det i praktiken blir en dold skatt.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

KLART VATTEN2019-04-08 15:31

Den senaste tiden har Region Gotland inom ramen för Klart vatten-projektet synat enskilda avlopp i sju socknar på Gotland. När arbetet nu är färdigställt står det klart att totalt 500 anläggningar inte håller måttet och måste åtgärdas, vilket är hälften av samtliga som kontrollerats.

I Follingbo, Hejdeby, Lokrume, Martebo, Träkumla, Visby och Västerhejde kan de boende snart få ett mindre roligt besked i brevlådan.

– Informationsutskicket går ut i dag. Handläggarna håller på med det just nu, säger Carin Södergren, biträdande enhetschef på regionens miljö- och hälsoskyddsenhet.

2010 inleddes Region Gotlands tillsynskampanj Klart vatten. I projektets linda beräknades 10 000 av Gotlands omkring 14 000 enskilda avlopp vara bristfälliga.

LÄS ÄVEN: Klart vatten – men med oklart slutdatum

Inräknat veckans utskick har nära 8 000 fastigheter i 66 socknar undersökts.

2018 var siktet inställt på mellersta Gotland när socknar så som När, Lau och Burs undersöktes. Den här gången har Klart vatten riktat in sig på Visbynära socknar. Anledningen till att just de valts har med rådande vattensituation att göra, menar Carin Södergren, men även med teknikförvaltningens arbete av den kommunala VA-utbyggnaden (vatten- och avloppsverksamhet). Två olika arbeten som inte får krocka.

LÄS ÄVEN: Klart vatten på gång

Det finns två anledningar till att boende nu riskerar att få ett utskick från Klart vatten.

– Antingen saknar vi information om avloppssituationen eller så bedömer vi vattenanläggningen inte är godkänd, säger Carin Södergren.

Vad bör man göra om man har fått ett utskick?

– Vet, och förstår, man vad som behöver förbättras så kontaktar man en entreprenör som kan åtgärda avloppsanläggningen. Om inte bör man kontakta oss på Klart Vatten och ta reda på vad som gäller som för just din fastighet.

LÄS ÄVEN: Vartannat avlopp får underkänt

Två år har man på sig att skicka in en ansökan om att åtgärda ett bristfälligt avlopp. Därefter görs ett tillsynsbesök och i samband med det kan även ett förbud utfärdas. 

– Vi måste vara rädda om det vatten vi har. Gotlänningar är medvetna och duktiga när det kommer till det, säger Carin Södergren.

Klart vatten

Klart vatten arbetar med att uppmärksamma och informera fastighetsägare om vad som krävs för att åtgärda enskilda avlopp så att de uppfyller dagens krav på rening. Enkelt uttryckt genomför de systematiska kontroller av enskilda avloppsanläggningar på ön. "Genom att förbättra avloppssituationen kan vi förbättra Gotlands dricksvatten och samtidigt bidra till att minska övergödningen av Östersjön", beskriver de själva sitt arbete.

Omkring 40 procent av fastigheterna på Gotland har enskilt avlopp. I övriga Sverige ligger siffran på närmare 20 procent.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!