LÄS ÄVEN: Vattenkaos kan mildras – och utnyttjas
Hur mycket vi än försöker minska vår påverkan kommer klimatförändringar att ske. Uppskattningar från SMHI talar om en ökad årsmedeltemperatur på tre till fem grader för Gotlands del.
Detta är egentligen känt sedan länge – men mycket jobb återstår med att förbereda oss.
Det arbetet kallas klimatanpassning.
– Det saknas fortfarande en helhetsbild i politiken, det här måste in i de flesta långsiktiga besluten, säger länsstyrelsens klimatanpassningssamordnare Elin Sander.
Länsstyrelsens regionala handlingsplan i ämnet har precis gått ut på remiss, till berörda myndigheter och instanser på ön.
Under remisstiden vill hon få till möten inte bara med regionen, utan även med sådana som LRF, Trafikverket och Geab.
– När Geab gör nyinvesteringar bör de anpassa elnätet till klimatförändringarna. Det kan gälla att inte bygga fast sig på en särskild plats, kanske måste saker gå att flytta på i framtiden, förklarar Elin Sander.
Exemplet ger en bild av arbetets bredd, det berör många framtida satsningar inom sådant som byggande, kommunikationer, vattenförvaltning, jordbruk, hälsa, miljö och näringsliv.
– Gällande vattenfrågan skulle jag säga att vi ligger bra till, många andra delar av landet tittar på jobbet vi gjort kring att hitta nya täkter, alternativ som avsaltning och att inte använda dricksvatten där det inte är nödvändigt. Men ännu mer behövs, vi måste till exempel skydda vattnet vi har med uppdateringar av vattenskyddsområden.
Varför är då LRF en intressant instans? Jo, lantbruket är ett område som påverkas en hel del av klimatet.
– Vi har sett de typiska problemen redan i år, då vi både hade en period med torka och sedan rejäla ösregn, berättar Elin Sander.
Dessa fenomen tar inte ut varandra heller, utan orsakar snarare dubbla problem. Och det finns ännu mer för lantbrukarna att tänka på. Klimatförändringarna lär påverka själva vegetationsperioden på ön, som kan bli flera månader längre.
Just det borde väl kunna vara positivt för odlarna, tänker kanske någon – men det beror, återigen, på hur förberedelserna ser ut.
– Jag var på Lövsta i veckan och vi pratade just om ändrade ekosystem och olika växter. Succesivt får vi kanske börja odla andra saker än i dag. Men lantbrukarna på ön är också bra på att jobba med klimatanpassning redan, de vattnar till exempel redan med vatten från bevattningsdammar, säger Elin Sander.