Så slår det nya klimatet mot jordbruket

Lantbrukarna måste räkna med fler extrema år, det menar rådgivaren Margareta Dahlberg. Torktåliga växter och helsädesensilering kan vara nödvändiga alternativ för att gardera sig mot klimatförändringarna.

Ilse Hallgren från länsstyrelsen, Aron Widén, Fole kvarn och Maud Gardell från Lantmännen.

Ilse Hallgren från länsstyrelsen, Aron Widén, Fole kvarn och Maud Gardell från Lantmännen.

Foto: Henrik Radhe

Klimatförändringar (GA)2019-02-04 11:15

Den extremt torra sommaren 2018 föregicks av ett år med mycket regn som förstörde stora delar av skördarna för öns lantbrukare.

– Vi måste gardera oss för nya tider när vi har sådana här extremsomrar som jag tror att vi kommer att få fler av. Det kommer att vara extremt torrt och extremt vått. Vi måste tänka på att det ska finnas något att skörda, säger Margareta Dahlberg från företaget MD Lantbruksråd. Hon var en av sju föredragshållare som under förra veckan, på initiativ av länsstyrelsen, höll utbildning i ekologisk odling och utfodring på Suderbys Herrgård i Tofta.

Margareta Dahlberg lyfte fram olika vallfröblandningar och grödor som tål mer extrema väderförhållanden.

– Gräs trivs en vanlig sommar men blir det varmare så trivs baljväxterna bättre, säger hon.

Provodlingar visar även att extra näring kan behövas vid torka.

– Finns det gott om näring kan växterna utnyttja det lilla vattnet som finns bättre. Men regnar det inte så växer det inte, det går inte att odla utan vatten, men det kan behövas mer eller mindre vatten, säger hon.

Ett 20-tal ekologiska lantbrukare deltog i kursen. Två av dem var Paul och Monica Lundqvist från kravcertifierade Mölner gård i Väte.

– Det finns bara nio kravleverantörer av mjölk på Gotland, säger Paul Lundqvist.

På Gotland har antalet mjölkproducenter som ställer om till ekologiskt avstannat.

– Det har inte tillkommit en enda ny mjölkproducent på Gotland de senaste tio åren, säger Aron Widén från Fole kvarn som var på plats i Tofta för att prata om ekologiskt mineralfoder.

En anledning till att ingen ställer om är att Arla inte tar emot mer ekologisk mjölk.

Hemma på gården i Väte har Paul och Monica Lundqvist totalt 250 djur varav 110 är mjölkkor.

Kalvarna som bor i uteboxar vid ladugården har precis fått mat och inne i lösdriften mumsar korna på ensilage. Det viktigaste Paul och Monica tog med sig från utbildningsdagen var mer kunskap om hur man planerar odlingen av grovfoder.

– Ensilage och spannmål har varit det som räddat oss i år, säger Paul Lundqvist.

Pauls föräldrar Ingemar och Åsa Lundqvist har drivit gården i 46 år och nu är det dags för generationsskifte då Paul och Monica tar över driften av gården som varit Kravmärkt sedan 2003.

Monica har precis gått ut grundkursen i jordbruk på Lövsta.

– Jag är ny i branschen. Det är spännande, det är lite utmaningar på gården, säger Monica som tidigare jobbat på kontor.

Den senaste foderinventeringen på gården visar att de har grovfoder så att de klarar sig till sommaren. Och det var just planeringen som var avgörande. Dels insåg de tidigt att sommaren skulle bli tuff och kunde köpa in foder tidigt innan priserna steg allt för mycket. Hela andraskörden togs till hö och när regnet väl kom i augusti sådde de säd till helsädesensilage.

– Vi sådde bovete den 10 augusti och då kom regnet, egentligen ska man så det på hösten eller våren, säger Paul Lundqvist.

Tack vare regnet fick de in en ordentlig sista skörd och kunde därmed fylla på förråden inför vintern.

Men familjen Lundqvist har även tvingasts gallra hårt bland korna, 15-20 kor fick skickas till slakt och tjurkalvarna säljs när de är små som ytterligare en åtgärd för att spara på fodret.

– Det har varit tufft men det har också varit ett spännande år och vi har fått många nya erfarenheter, säger Paul Lundqvist.

Även om han är positiv, pratar om utmaningar och nya erfarenheter så finns det ingen tvekan i svaret på frågan om de skulle klara ytterligare ett år med extremt väder.

– Två sådana här år efter sig det går inte, det klarar ingen, säger han.

Ekologisk mat

Regeringens mål för ekologisk produktion och konsumtion innebär att 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska utgöras av certifierad jordbruksmark och att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.

Källa: regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!