Anledningen är nya krav från Plan- och bygglagen (PBL). Kraven innebär att samtliga av Sveriges kommuner ska ha en kommande översiktsplan där klimatrisker tas i beaktande vid samhällsbyggande. Översvämning, stigande havsnivåer, erosion och rasrisk är punkterna som ska tas med i beräkningarna.
Men för Gotland är även torka en utmaning att lösa.
– Torka är inget krav enligt PBL, men för oss på Gotland är det en superviktig punkt. Därför kommer vi aktivt att arbeta med att inkludera torka i klimatanpassningsplanen framöver, säger Lise Langseth, samhällsbyggnadsdirektör.
Som en del av planen släppte Region Gotland tidigare i år den interaktiva översvämningskartan. Den visar konkret vilka platser som får stor påverkan under stora och långa skyfall, såväl som kustlinjer vid stigande havsnivåer.
I praktiken kan klimatförändringarna innebära att en uttänkt plats för kommunalt byggande kan komma att inte hålla måttet på grund av dess sårbara läge.
– Troligen kan det bli så. Det är en av frågorna som vi arbetar med i vår nya översiktsplan som ska vara klar hösten 2024, säger Lise Langseth.
Stigande havsnivåer är ett mer framtida hot, men tas likväl med. Men skyfall, menar Lise Langseth, är en punkt där det är mer bråttom.
– Vi måste tänka över hur vi tar hand om vattnet, vi behöver tänka annorlunda. Klimatförändringar innebär nya förutsättningar, säger hon.
Hon menar att klimatanpassningsplanen är ett faktaunderlag som innebär kunskap till ett mer hållbart och långsiktigt byggande.